CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. július 25., péntek 08:40


Rátz Tanár Úr Életműdíj − nyolcadszor

Rátz Tanár Úr Életműdíj − nyolcadszor

A középiskolák, tanári és szülői munkaközösségek, volt tanítványok szeptember 15-ig tehetik meg jelöléseiket.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma idén nyolcadik alkalommal írta ki Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát.

A díjjal minden évben két-két fizika-, matematika-, kémia- és biológiatanárt jutalmaznak, akik pályájuk során különösen sokat tettek a hazai reáloktatásért és a reálértelmiség következő generációiért.

A személyenként 1 millió forintos díjjal az alapítvány kuratóriuma az elmúlt hét év alatt 49 pedagógus munkáját jutalmazta. A középiskolák, szülői munkaközösségek, volt és jelenlegi tanítványok idén szeptember 15-ig tehetik meg jelöléseiket a http://www.ratztanarurdij.hu címen letölthető felterjesztési adatlapon.

Az eddigi évek folyamán több, soproni pedagógus tevékenységét is jutalmazták Rátz Tanár Úr díjjal, akik között 2007-ben Légrádi Imre, 2006-ban Dr. Lang Jánosné (Steiner Zsuzsanna), 2002-ben Nagy Márton fizikatanár is megkapta a rangos szakmai kitüntetést.


Ki volt Rátz Tanár Úr?

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számtalan tehetség műszaki és tudományos pályára állítása fűződik, éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, és jelentős részben neki köszönhető a matematika tanítás hazai reformja.

A tehetségek felismerője és gondozója

Különleges, ritka emberi tulajdonsággal rendelkeznek azok a tanárok, akik bánni tudnak a náluk tehetségesebb tanítványaikkal. A nagyobb élettapasztalat és ismeretanyag birtokában szívesen segítik őket.


Rátz László is ilyen tanár volt, aki nagy tudása és kifinomult érzéke alapján felismerte a tehetségeket, és úgy bánt velük, mintha kollegái, munkatársai lettek volna. Elhívta őket szombat délutáni kávéházi beszélgetésre, ahol a gimnáziumi tanárokon kívül egyetemi kollégák is jelen voltak. Ez sokat jelentett akkoriban, mert a tanárokat nemcsak a diákok hanem az egész társadalom tisztelte.

cyberpress