CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. július 25., péntek 18:56


A kutatófúrás befejeződött

A kutatófúrás befejeződött

Sajtótájékoztató keretében jelentette be Hegedűs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója, hogy a Nagycenk melletti kutatófúrás során a kivitelező Aquaplus Kft. szakemberei 1893 méteres mélységig értek el, de megfelelő mennyiségű és minőségű vizet onnan kitermelni nem tudtak, ezért a lényegi munkát befejezték.

A munkálatok egyik irányítója, Soóky Barna geológus, tervezői művezető elmondta, hogy a kutatófúrást nagyon gondos és mélyreható geofizikai, földtani és hévízfeltárási vizsgálatok előzték meg, ennek tükrében komoly esély volt arra, hogy az adott helyen termálvíz található. A közelben volt már egy 1500 méteren abbahagyott kutatófúrás, ami a híresztelésekkel ellentétben éppen azt sugallta, hogy az alaphegységet elérve, durván 1900 méter mélységben, a vízzáró réteg fölött megfelelő mennyiségű és minőségű hévizet találhatunk. A fúrás során a geofizikai mérések és a kőzetanyag alapján minden jel arra mutatott, hogy akár 1000 liter/perc mennyiségű vízhozammal is számolhatunk. Sajnos alul a vízadó réteg nem indult meg, lényegében nem jött víz, így ki kell mondanunk, hogy a kút hévíztermelés szempontjából jelenleg meddő.

A termálkút fúrása kutatófúrás volt annak érdekében, hogy egyértelműen kiderülhessen Sopron környékén hasznosítható termálvíz áll e rendelkezésünkre – mondotta az eredmény ismeretében dr. Fodor Tamás polgármester. A helyzet tisztázódott, számunkra sajnos ez nem kedvező, de a kutatásokban a negatív eredmény is eredmény. Egy biztos: a kutat nem fogjuk eltömedékelni, hisz nem tudhatjuk, hogy a jövőt illetően milyen hasznosítási lehetőségek merülhetnek még fel.


Pluzsik Tamás