CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2008. augusztus 11., hétfő 09:33


Rózsaszín busszal a Sziget körül

Rózsaszín busszal a Sziget körül
Sziget Fesztivál 2008
2008. augusztus 13-18.

Vasárnap a szervezők rózsaszín busszal vitték körbe a sajtó munkatársait az épülő Szigeten. Ma délután kezddik a mínusz egyedik nap, a Magyar Dal napja koncert.

6000 ember 15 nap alatt építi fel a 76 hektáron elterülő Szigetet. A felépülő sátrak összterülete mintegy 32000 m2, legnagyobb a Party Aréna és a Converse-Wan2 2700 m2-es nagysátra, melyeknek tartozékait 12 kamion szállított a helyszínre. A Sziget főbb útvonalaira 11 kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 24000 m2 fa burkolattal borítják a talajt. A szervezők 17475 m2 műanyag talajfedéssel gondoskodnak a Szigeten a jó közlekedés és a talaj megóvása érdekében. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizes és kazánkonténer, 210 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 20 kamionban kerítés és kordon érkezett, 4 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre.

Az Ausztriából behozott folyóvizes konténer-wc-kből 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45 kivilágított wc lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-kel és a korábban is használt konténer WC-kel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén összesen több mint 1500 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Fejlesztették a közvilágítást is: 3 kilométernyi állandó közvilágítást építettek ki, és csak a fesztivál idejére további több kilométeres szakaszon bővítik a világítást.

Hanglimiter tartja kordában a hangnyomást

7 napon át 100 ember és 4 targonca építi a - több mint 4100 négyzetméternyi – színpadokat, melyekhez az anyagot 22 kamion szállította a Szigetre. Közülük a legnagyobb, a 900 m2 –es 16 m magas, 20 tonna teherbírású Nagyszínpad, melynek súlya több mint 90 tonna. A Nagyszínpadon 5 tonnányi világítás biztosítja a koncertek látványosságát, 450.000 wattnyi teljesítménnyel, 96, nagy teljesítményű intelligens lámpával. A Nagyszínpadon idén is a legmodernebb technikáknak megfelelő digitális hangkeverő pultokat állítanak be a rendszerbe: 300 kw, Meyer Sound hangtechnika, Line Array hangrendszer. További nagyobb színpadokon Meyer Sound hangtechnika biztosítja a kiváló hangzást. Újdonság a nagyszínpad előtti delay torony is, mely egy speciális emelőszerkezet, ami egyrészt oly „karcsú”, hogy kevésbé takar ki a színpadból és ezen lesz még 6 nagy teljesítményű fejgép is.

A hangszigetelő sátrakban éjszaka is működő programhelyszínek hangszint-beállításához természetesen idén is lesz hangpróba, a kerület illetékeseinek részvételével. A rendezvény alatt a szervezők végig hangméréseket végeztetnek a Duna mindkét oldalán. Technikai újításokat is bevezetnek az idén. A korábbi hangszigetelési technikák megtartása mellett az esetleges zajterhelést két technikai újítással igyekeznek tovább csökkenteni. Egyrészt a szervezők beszereztek olyan zajlimitáló technikai eszközöket, melyek a hangberendezésekre kötve, emberi közreműködés nélkül, automatikusan lehalkítják a hangot, ha valaki megpróbálná túllépni a megengedett tartományba beállított hangerőt. Ezeket minden jelentős, éjszaka is működő programhelyszínen alkalmazzák. A különböző sátrakban elhelyezett berendezések hálózatra vannak kötve, ezek működését egy szakértő csapat folyamatosan tudja ellenőrizni és az esetleges változtatásokat (mondjuk a változó légköri viszonyok miatti szükséges módosítást) percek alatt eszközölni tudják.

Az új berendezésekkel kiváltott, az eddig a színpadok hangját felügyelő személyzetet átcsoportosítják - az elmúlt években egyre több gondot okozó - vendéglátóhelyek zajkibocsátásának ellenőrzésére. Új, Olaszországból beszerzett zajszigetelő falakat is alkalmaznak, melyek a korábbinál lényegesen nagyobb hatásfokkal képesek a zajokat tompítani.