CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2008. augusztus 16., szombat 11:20


Piknikezzünk augusztus 20-án!

Piknikezzünk augusztus 20-án!

A Páneurópai Piknik 19. évfordulóján hazai, osztrák és német zenekarok adnak koncertet, nem mindannapi helyszíneken: a Várkerület kellős közepén és a Fő téren. A hagyományteremtő szándékkal debütáló Soproni Piknik házigazdája Fodor Tamás polgármester, szervezői pedig azonosak a VOLT Fesztivál házigazdáival. A programok ingyenesen látogathatók.

Piknik a belvárosban

A Páneurópai Piknik 20. évfordulója előtt egy évvel, 2008. augusztus 20-án újabb piknikre vár mindenkit Sopron. A belvárosban, a Várkerületen az úttest közepén felépülő nagyszínpadon és a Fő téren számos zenekar és produkció váltja egymást déltől késő estig. Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetője, az esemény főszervezője elmondta: Sopron város vezetőivel egyetértésben úgy gondolják, a történelmi esemény évfordulóját ezentúl egy jókedvű és tartalmas program, egy rendhagyó piknik keretében is érdemes megünnepelni. A szervezők célja, hogy a fesztiválváros egy új, hazai és külföldi turisták számára is vonzó ünneppel gazdagodjon.

A Várkerületen az Árpád utca torkolatában felépülő nagyszínpadon fél 1-kor a közép-kelet európai népzenei alapokon nyugvó, szlovákiai magyar zenészeket tömörítő GHYMES nyitja a Piknik fesztivált. Programjukban a zenekar gyerekműsorából és más dalokból is ízelítőt ad majd. Őket követi az ugyancsak népzenét játszó CSÍK ZENEKAR, amely repertoárjában fontos szerepet kapnak a Kispál és a Borz, a Quimby és a Tankcsapda dalainak igencsak egyedi feldolgozásai is. Népzene után swing és jazz: előbb az országszerte népszerű négyes, a COTTON CLUB SINGERS, majd a Jazz+Az-ból ismertté vált VÁCZI ESZTER csapata, a SZÖRP lép színpadra. Őket követi a hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma csapat, az osztrák-cseh-magyar zenészekből álló !DELADAP. A várkerületi programot a BERGENDY TÁNC- ÉS SZALONZENEKAR tolmácsolásában egy igazi utcabál és tűzijáték zárja.

A Soproni Piknik Fő téri programja igazán friss és tartalmas programot ígér. Az MR2 - Petőfi Rádió színpadát 5 órakor a trombitás frontember csapata, a BARABÁS LŐRINC EKLEKTRIC nyitja. Őket követi Németország képviseletében a MARDY GRASS BB., vagyis a New orleans-i fesztiválról elkeresztelt "brass band" - fúvószenekar, amely minden elődjénél átütőbben idézi meg a nyers, recsegős-ropogós blues-jazz hangulatot.

A VOLT Fesztiválon aratott hatalmas siker után újra soproni színpadon idézhetjük meg Szalai Évát a manapság legsikeresebb KAUKÁZUS segítségével, majd egy igazi világsztár érkezik Ausztriából. Az osztrák elektronikus jazz alapokra építkező PAROV STELAR-ról és csapatáról azt tartják, ő az első, aki úgy emelte át a jazzt a táncparkettre, hogy a hallgatóság feledhetetlen élményekkel gazdagodva térhet majd haza 11 órakor a tűzijátékot követően. Táncparkett helyett ezúttal az elragadó hangulatő Fő tér macskakövéről, a Tűztorony árnyékából...

Kiállítás, film, honlap, játszóház

A Soproni Piknikhez kapcsolódóan további programok is várják a soproniakat és a minden bizonnyal nagy számban érkező turistákat. A várkerületi színpad hátterében levetítésre kerül Dr. Kárpáti György erre az alkalomra összeállított filmje, amelyben a húsz évvel ezelőtti Sopron képei elevenednek meg. Sopronban közel 50 helyen egy hónapon át óriásplakátokon elevenedik meg Lobenwein Tamás, a rendszerváltás éveit és a Páneurópai Piknik pillanatait bemutató óriásfotó kiállítása.

Változó forgalmi rend a Várkerületen

A Soproni Piknik megrendezése miatt augusztus 19-én 23 órától 21-én 04 óráig lezárásra kerül a Várkerület a Széchenyi tér és az Ikvahíd közötti szakasza. Ebben az időszakban az Ötvös utca felöl csak balra, a Széchenyi tér irányába lehet kanyarodni.

Részletes információk a rendezvény weboldalán: www.sopronipiknik.hu