CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2008. augusztus 18., hétfő 10:14


Teréz anya csapta

Teréz anya csapta
Sziget Fesztivál 2008
2008. augusztus 17.

A Sziget utolsó napján rendhagyó szemszögből követhetünk végig egy rendhagyó programot. Furcsa mondatok, csöpögő hagyma, erdélyi lakodalom - s elmúlik az utolsó nap is.

Lánchíd, végállomás - mondja a villamos vezetője. Többen csodálkozva nézünk, hiszen köztudott, hogy a Batthyányi térig jár ez a jármű. Lassan leesik, miért lehettek narancssárga cetlik minden BKV-megállóban. Gyalog indulok tovább a HÉV-végállomásig, így megnézhetem a Lánchídon zajló kézműves vásárt, valamint az augusztus 20-i Red Bull AirRace budapesti futamának építési munkálatait.

Tájékoztatom az utasokat, hogy a hátsó kocsik is közlekednek - ezt már a HÉV-vezetőtől hallhatjuk, amikor az árpád hídi megállónál mindenki az első kocsiba akar beszállni. Hiába no, a rutinosabbak tudják, hogy ebbe a kocsiba érdemes felszállni, mert akkor a következő megállónál - Filatorigát - hamarabb be lehet jutni a Szigetre.

Pálinka, mi? - kérdezi a biztonsági őr, miközben lecsavarja az ásványvizes üvegem kupakját és beleszagol. Hogyhogy nem az? - kérdezi, de nem állok neki fejtegetni a Sziget napjainak sorszáma és az alkoholfogyasztási szokások közötti összefüggés fordított arányát.

Veszel nekem egy sört? Azaz kettőt? - lép oda hozzám egy 16 év körüli fiatal, miután a pultos közölte, hogy 18 év alattiaknak nem ad el alkoholt. Segítek Jasnak keresztrejtvényt fejteni a Buli Minden Este pultjánál. Az egyik asztal alatt egy srác fekszik, a kezét kicsit felemelve tartva. Fáradt volt nagyon, mondják a pultos lányok. Kisfröccs helyett iszok egy Radlert, majd elindulok tovább a Nagyszínpad felé.

Amikor beértem, akkor tudtam meg, hogy elmarad az ausztrál órával korábban kezd. Pedig a mai nap három dolog miatt jöttem ki, ebből az egyik a Pendulum Live koncert, helyette nem lesz semmi, de az utána jövő angol Babyshambles fél órával hamarabb kezd. Mondjuk csak ősz óta ismerem őket, amióta a BME-n egy kis csapat feldolgozta a Tarantula című számukat, Teréz anyja csapjad címmel. A Youtube segítségével itt nézhető meg a feldolgozás.

Pendulum híján két dolog marad a listámon, Csík zenekar és hot-dog. Kezdem a fájdalommentes töméssel a hot-dog klinikán. Az Index írta két vagy három évvel ezelőtt, hogy a legjobb étel ár/érték arányban a szigetes tömött hot-dog. Akkor is, és most is egyetértek velük. Akkora adag ételt kapok a kezembe, hogy lefényképezni se bírom. Mindenesetre elindulok vele a Világzenei színpad felé, utam a Civil Szigeten visz át. A Vám- és Pénzügyőrség sátra előtt harapok bele először az ételbe, és épp csak eljutok a virslihez, amikor egy hatalmas méretű "vagyonosodási vizsgálat" tábla invitál az APEH-sátor felé. Elmosolyodok egy másik táblán, a Közös Pont ökumenikus sátor előtt: "A Pendulum-koncert elmarad, gyere helyette református istentiszteletre délután négykor". Uborkával a fogaim között nyugtázom, hogy a rabbi tanácsai idén 10 Ft-ba kerülnek. (Korábban csak 1 Ft-ot kellett fizetni érte). A Talentum Színpad mellett egy hagyma beesik a pólóm mögé, de szerencsésen kirázom. Már csak pár harapásnyi marad az ételből, amikor bekövetkezik a végzetes baleset: az Afrika-faluban járva leesik egy csepp ketchup, és végigszánkázik a pólómon. Mindenesetre mire a szalvétával megtörlöm az arcomat, megérkezek a Világzenei színpadhoz.

Ez év júniusában kaptam a Sziget szervezőktől egy CD-t, amely a Világzenei színpad fellépőinek dalaiból tartalmazott egy válogatást. Egyetlen egy dal maradt meg a CD-n lévő 16 felvételből: a kecskeméti Csík zenekar Most múlik pontosan című feldolgozása. Kíváncsian várom, hogy milyenek élőben. Jelentem, megérte kimenni a mai napa Szigetre, a hét egyik leghangulatosabb koncertjét veszek részt. Játszanak magyar és erdélyi népzenét, bluesdalokat, Quimby- és Kispál-feldolgozásokat, és Lovasi András is feltűnik két dal erejéig. A feldolgozásaik jobbak mint az eredeti számok, eredeti számaik pedig nagyon jól szólnak. Nem véletlen, hogy "Senki nem ért semmit" című albumuk 2007-ben a legjobb album lett világzene kategóriában - a közönség pedig aranylemezes vásárlással jutalmazta.

Bacsárdi László