CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2008. augusztus 26., kedd 10:07


Rendkívüli közgyűlést tartott Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Rendkívüli közgyűlést tartott Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának támogatásáról szóló napirendi ponttal kezdődött el a mai rendkívüli közgyűlés a Városháza dísztermében. Rádonyi László frakcióvezető lobbira szólította fel az ellenzéket, hogy a panelfelújítási programok sikerességét támogassa. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése egyhangúlag döntött arról, hogy kötelezettséget vállal arra, hogy az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújítását támogassa, – a Sopron Megyei Jogú Város 2008. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletben foglalt 100.000 E Ft összegű előirányzaton felül – , így a 2009. évi költségvetésében további 277.000 E Ft előirányzatot biztosít.

Dr. Simon István kifejtette: a soproni 6200 lakásban lakók panelcsapdában vannak, amit az önkormányzat nem nézhet tétlenül, ezért csökkentette a távfűtés árát, és támogatja mindazokat, akik saját költséggel hozzájárulnak a fűtés korszerűsítéséhez. 400 millió forint önrésszel járul hozzá az önkormányzat a projekt sikeréhez, a panellakásban élők támogatása a kormánynak is feladata lenne – fejtette ki az alpolgármester, aki elmondta: a lakossági terhek csökkentése érdekében az önkormányzat további tárgyalásokat is kezdeményez a távfűtést szolgáltató cégekkel.

Az önkormányzat mindent megtett annak érdekében, hogy a panellakásban élők terheit csökkentse – mondta el dr. Fodor Tamás polgármester is.


Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja az OLLÉ Programiroda Kht. által meghirdetett „OLLÉ Pálya Program 2008.”pályázaton való részvételt. Hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzat a Lackner Kristóf Általános Iskola javára Grund-iskolai sportpálya kialakítására a pályázaton részt vegyen – döntött a továbbiakban a képviselőtestület egyhangúan.

A Bella Lajos híd építésére 55 millió forintot fordít az önkormányzat, valamint Kutyahegy-Ágfalvi lakóparkcsapadékvíz-elvezetése tárgyában költségvetési tétel átcsoportosításáról is döntés született.

A város a Kutyahegy és Ágfalvi lakótelep csapadékvíz-elvezetése feladatának elvégzésével, 100 millió Ft összegben a Sopron Vagyonkezelő Holding Zrt. gazdasági társaságot bízza meg, és tulajdonosként egyben jóváhagyja ezen feladat elvégzésével kapcsolatos kötelezettségvállalásait.

A turisztikai szolgáltatásnak minőségileg egy új vállfaja jelenik meg annak a döntésnek értelmében, amelyet a a Sopron – Fertő-táj – Kapuvár turisztikai kistérség TDM (turizmus desztináció menedzsment) rendszerű turizmusirányításának kialakítására született. Egyhangúlag szavaztak a napirendi ponthoz tartozó határozatokról. Ezek értelmében Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata felkéri Kapuvár Város Önkormányzatát és a Kapuvár-Beledi Kistérség Többcélú Társulást, hogy csatlakozzon a Sopron – Fertő-táj – Kapuvár turisztikai kistérségiszervezethez. Továbbá Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata arról is döntött, hogy a Sopron –Fertő-táj – Kapuvár turisztikai kistérségben, vezető partnerként regisztrálja a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetek támogatására.
A Spárta várossal kötendő testvérvárosi megállapodás megkötéséről is szavazott a közgyűlés. Kataszrófavédelmi együttműködéssel kapcsolatos pályázatról is döntöttek.


A Közgyűlés úgy határozott, hogy a 191/2008. (VII. 30.) Korm. rendelet alapján a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ keretein belül működő támogató szolgáltatás támogatására pályázatot nyújt be. Továbbá vállalja a kötelezően teljesítendő feladatmutatójának arányos emelését, valamint a 2009. évi költségvetés keretein belül biztosítja a szükséges tárgyi és személyi feltételeket, továbbá a támogató szolgáltatás tárgyában benyújtott pályázat pozitív elbírálása esetén a NapSzak Integrált Intézmény Támogató Szolgálatát 2008. december 31 - ig a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Központtal összevonja.


A Sopron Selmeci utcai ingatlanra kiírt értékesítési pályázatot nyílt ülésen tárgyalta a képviselőtestület.

A döntés értelmében a város eredményesnek nyílvánította a Selmeci utca ingatlanára kiírt értékesítési pályázatot. A Soproni Egészségház működtetése az előterjesztés részét képező megállapodás szerint történik majd. Az egészségügyi alapellátási funkciókra létesítendő házban egy gyógyszertárból, 9 felnőtt háziorvosi, 5 gyermek háziorvosi, 4 fogorvosi, valamint 2 szakorvosi rendelő, védőnői szolgálat és űállandó orvosi ügyelet működne.
Dr. Simon István, a kötelező önkormányzati feladatként történő helyi gyógyellátás jelenlegi helyzetét részletesen fölvázolva, kifejtette: a város érdekeinek érvényesítése a legfontosabb a parciális érdekekkel szemben. A Lenkey utcai és a Táncsics utcai intézetek korszerűtlenek, működési költségeik nagyon magasak, amelyek az önkormányzatot terhelik. Az új rendelő korszerű feltételeket teremt, és minőségi előrelépést jelent a helyi gyógyellátásban – mondta az alpolgármester. Az érintett orvosokkal két alkalommal egyeztetett az önkormányzat - hangzott el a közgyűlésen.


Dr. Simon István alpolgármester zárszavában megköszönte a képviselők hozzászólását, akik ,,darabokra szedték az előterjesztést” elmondta: Jelentős javító szándékú észrevétel hangzott el. 30 nap múlva az együttműködési szerződést újra a közgyűlés elé hozzák, amelyben a javító szándékú észrevételeket is figyelembe veszik. Hasznos a betegeknek, a betegellátásnak és a városnak is. Önkormányzati tehervállalás nélkül az önkormányzat rendelőinek a sorsa megoldódik, támogatható az előterjesztés.