CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2008. november 05., szerda 00:50


Országos csillagászati vetélkedők a Csillagászat Éve alkalmából

Országos csillagászati vetélkedők a Csillagászat Éve alkalmából

A Csillagászat Nemzetközi Évéhez kapcsolódva - több hazai csillagászati szervezet összefogása által - országos csillagászati vetélkedők kerültek meghirdetésre, minden iskolai korosztály számára.

2009-ben lesz 400 éve, hogy Galileo Galilei először használt távcsövet csillagászati megfigyelésekhez. Felfedezéseivel a csillagászat hatalmas fejlődésnek indult. Az ENSZ ennek emlékére 2009-et a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította. Ugyancsak 1609-ben jelent meg Johannes Kepler munkája, melyben közölte első két törvényét a bolygók mozgásáról.
A hazai programsorozat keretében országos diákversenyeket is rendeznek. Céljuk a tanulók csillagászati-űrkutatási ismereteinek gyarapítása, a probléma-megoldási készségük fejlesztése. A vetélkedők szervezői: a Szegedi Tudományegyetem TTIK Kísérleti Fizikai Tanszéke és Csillagvizsgálója, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézete, a Magyar Csillagászati Egyesület és a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület. Az általános iskolák alsó tagozatosai számára a "400 éves a távcső", a felső tagozatosoknak a "Kepler", a középiskolások számára a "Galilei" diákverseny kerül kiírásra. A fordulók 2008 novemberében indulnak, a döntők 2009 tavaszán lesznek.

Részletes információk a versenyek honapjain olvashatóak:
http://www.bajaobs.hu/400/
http://www.bajaobs.hu/kepler/
http://www.bajaobs.hu/galilei/



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>