CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2009. április 09., csütörtök 17:22


Űrtáborra készen a két soproni diák

Űrtáborra készen a két soproni diák

Most, hogy Charles Simonyi másodszorra látogatott a Nemzetközi Űrállomásra, még több magyar fiatal gondolhat arra, vajon milyen érzés lehet az űrben lenni. A soproni Széchenyi István Gimnázium két diákja egy lépéssel közelebb kerül a válaszhoz: április 12-17. között az Amerikai Űr- és Rakétaközpontban amerikai fiatalokkal együtt próbálhatják ki, milyen űrhajósnak lenni.

Erdélyi Soma és Nickl István, a soproni Széchenyi István Gimnázium tízedik, illetve tizenegyedik osztályos tanulója idén rendkívüli helyen töltheti a tavaszi szünetet. A fizika, az informatika, a technika-technológia és az űrkutatás iránt érdeklődő diákok nem átlagosak. Lang Ágota tanárnő felkészítése mellett számos versenyen vettek részt kiváló eredménnyel, például a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által közösen rendezett tudományos konferenciákon, a Természet Világa diákpályázatán, az Logo Országos Számítástechnika Versenyen, a Szegedi Tudományegyetem által rendezett természettudományos versenyen illetve pályázaton, a First Lego League vagy éppen a Magyarok a Marson versenyeken. Tagjai a Széchenyi István Gimnáziumban szerveződött Husar – Hunveyor csoportnak.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) minden évben meghirdeti fiataloknak szóló esszépályázatát, amely két nyertes középiskolás diákja részt vehet az amerikai Nemzetközi Űrtáborban. A társaság minden évben egy felnőtt kísérőt is biztosít a diákoknak, aki – kísérőszerepe mellett - az amerikai Hunstville városában egy nyolcnapos, amerikai és nemzetközi tanároknak szóló űrkutatási továbbképzésen vehet részt.

A 2008-as évben a MANT a soproni Bacsárdi Lászlót delegálta Magyarország küldötteként a tanári nemzetközi űrtáborba. A tábor zárásakor a szervezők egy ösztöndíjat ajánlottak fel neki: egy általa megnevezett középiskolás diák térítésmentesen vehet részt a 2008/2009-es tanévben a U.S. Space&Rocket Centerben (Hunstville, Alabama állam, USA) hetente induló űrtáborok valamelyikén. (A részvételi díj egyébként 700-1200 dollár között mozog.) Az űrtábor nyolcnapos programja során a diákok megismerkednek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatják magukat űrhajósoknak szóló szimulátorokban (sétálhatnak a holdi gravitációban, vezethetik az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhetnek a Nemzetközi Űrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhetnek), amerikai űrhajósokkal találkozhatnak – feledhetetlen élményeket átélve.

Hazatérése után Bacsárdi László úgy döntött, hogy ezt az ösztöndíjat a Magyar Asztronautikai Társaság nevében felajánlja alma materének, a soproni Széchenyi István Gimnázium diákjainak. Régi fizikatanárnőjének, Lang Ágotának a segítséget kérte az ösztöndíjat elnyerő diák kereséséhez. A tanárnő javaslata alapján az ösztöndíjat megosztva kapta a tízedik osztályos Erdélyi Soma és a tizenegyedikes Nickl István.

Szüleink gondolatban már csomagolnak, minket inkább azok a kérdések foglalkoztatnak, hogy milyen lesz a tábor. Látni fogjuk, milyen egy igazi űrruha, egy űrrepülő belseje, az irányítópult! Kíváncsian várjuk, milyen feladatokat kell majd végrehajtanunk.” – mondta a két diák. A fiatalok április 11-én indulnak, és április 19-én érkeznek haza Magyarországra.