CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2009. április 09., csütörtök 17:25


Eurómilliárdokba kerül az olasz földrengéskárok helyreállítása

Eurómilliárdokba kerül az olasz földrengéskárok helyreállítása

Eurómilliárdokba kerül majd a földrengés sújtotta közép-olaszországi Abruzzo régió helyreállítása - közölte csütörtökön az olasz kormányfő.

Silvio Berlusconi azt követően beszélt erről, hogy a kabinet 100 millió eurós rendkívüli segélyt hagyott jóvá a természeti csapás sújtotta térség számára. A politikus nem közölte, hogy az újjáépítés pénzügyi fedezetét milyen forrásból teremti elő a kormány. Közben 279-re emelkedett a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma, miután megtalálták egy diák holttestét L'Aquila város egyetemi kollégiumának romjai között. A halálos áldozatok között húsz gyermek van.

A földrengés sújtotta régió székhelyének, L'Aquilának a csendőrsége 20-30 embert továbbra is eltűntként tart nyilván. A földmozgás következtében 1170-en sérültek meg, közülük 179-nek az állapota súlyos.

Becslések szerint 28 ezer ember vált hajléktalanná a L'Aquilában és 26 környező faluban súlyos károkat okozó természeti csapás miatt.

Az olasz kormány 1976 óta 46 milliárd eurónak megfelelő összeget költött három földrengés okozta károk helyreállítására.

Forrás: MTI