CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2009. április 09., csütörtök 17:32


Simonyi szerencsésen földet ért

Földet ért a Szojuz TMA-13 leszálló kapszulája

Szerencsésen Földet ért szerdán a Szojuz TMA-13 űrhajó leszálló kapszulája, benne Charles Simonyi magyar származású kétszeres űrturistával, valamint Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóssal. Közép-európai idő szerint 9:16-kor megjelent a felirat a földi repülésirányító központ hatalmas képernyőjén: Megtörtént a Földet érés. Néhány perccel később a helyszíni tévéközvetítés már a kiszállás után, kempingszékekben ülve és meleg takarókba bugyolálva mutatta a jókedvű űrhajósokat. Simonyi szélesen mosolygott, és felfelé tartott hüvelykujját mutatta, jelezve, hogy minden a legnagyobb rendben volt.

A takarókra a mintegy 8 Celsius-fokos hűvös időben azért volt szükség, mert az űrutasok láthatóan kimelegedtek a felforrósodott kapszulában. Kézszorításokkal, ölelésekkel üdvözölték az érkezetteket, s Loncsakov nyomban telefonált is. Óvatosságból a székekbe még úgy emelték be az űrhajósokat, s mindjárt a helyszínen hozzáláttak az első orvosi vizsgálatokhoz.

A leszálló kapszula az eredeti terveknek megfelelően a kazahsztáni Dzseszkazgantól mintegy 146 kilométerre észak-keletre ért Földet, bár az utolsó fél órában a Vesztyi 24 hírtelevízió szerint szóba került a leszállás helyszínének módosítása. Erre 12 tartalék helyszín volt kijelölve, köztük olyan is, amely kívül esik Oroszország, illetve Kazahsztán területén. A leszállást eredetileg keddre tervezték, de elhalasztották, mivel a kijelölt területen mocsarassá vált a talaj.

Az űrhajósok közép-európai idő szerint kora reggel szálltak át a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Szojuz TMA-13 űrhajóra. A légmentes zárás és a fedélzeti rendszerek működésének ellenőrzése után megkapták a parancsot a leválásra. A Föld körüli pályán való több órás önálló repülés után, a leszállás tervezett időpontja előtti mintegy 50 perccel, 350 kilométeres magasságban bekapcsolták a hajtóművet, s az űrhajó belépett az atmoszféra sűrű rétegeibe. Itt levált két egység, majd kinyíltak a hőpajzzsal védett leszálló kapszula ejtőernyői.

A Földet ért kapszula keresésére a Vesztyi hírtelevízió szerint 19 repülőgép és helikopter, továbbá számos gépkocsi indult. Szinte azonnal meglátták a Földet ért kapszulát, és rádiókapcsolatba léptek Loncsakov parancsnokkal.

Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajós 178 napot, Charles Simonyi 12 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson.

Forrás: MTI