CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2009. április 12., vasárnap 17:43


Skorpiók a fővárosban

Skorpiók a fővárosban

Budapesten ad koncertet április 21-én a német veterán hard rock együttes, a Scorpions, amely nemrégiben kapott életműdíjat a legrangosabb németországi díjkiosztón, az Echo Music Awardson.

A zenekarral néhány szám erejéig fellép az Omegából Kóbor János énekes és Molnár György gitáros - tájékoztatták az MTI-t a szervezők. A SYMA Sport- és Rendezvénycentrumban rendezendő koncert a Humanity World Tour egyik állomása, amelyre az első ezer belépőt alig egy hét alatt kapkodták el - közölte az EPG Music és a GoProduction szervezőiroda. A koncertszervezők emlékeztettek arra, hogy Németország legismertebb rockbandája összesen 75 millió lemezt adott el eddig.

Ismertségük már 1990 előtt nagy volt nem csak nyugaton, hanem a keleti blokk országaiban is. Népszerűségüket növelte a kelet-európai régióban a Wind of Change (A változás szele) című számuk, amely a rendszerváltás egyik emblematikus szerzeménye lett. A slágert a moszkvai Music Peace Festival élményei ihlették.

A Scorpions 2007-ben adott ki utoljára nagylemezt Humanity - Hour I címmel, az utóbbi 10 évben pedig mindössze három stúdiólemezt készítettek. A modern hangszerelésű legutóbbi hanghordozó megjelenése után 30 állomásból álló világ körüli turnéba kezdtek. "A Scorpions egyértelműen ott van a világ legjobb zenekarai közt, zenéjük ma is ugyanúgy képes megérinteni az embereket, mint az elmúlt negyven évben" - tolmácsolták az MTI-nek a magyarországi szervezők Gerd Gebhardt producer nyilatkozatát.

A Scorpions elődjének számító zenekar 1965-ben alakult, az alapító Michael és Rudolf Schenker gitárosokhoz 1969 végén csatlakozott Klaus Meine énekes, aki a mai napig az együttes frontembere; ezzel jött létre a Scorpions első felállása. Első lemezük 1972-ben jelent meg Lonesome Crow címmel, amelyen már megmutatkozott a jól ismert Scorpions-hangzás. A siker érdekében - a legtöbb német zenekarral ellentétben - már ekkor angol nyelven írták dalaikat.

1973-ban olyan nagy nevek előzenekarai voltak Németországban, mint a Uriah Heep, az UFO, a Sweet és Rory Gallagher. A turné után lépett ki a csapatból az egyik alapító, Michael Schenker, akinek a helyébe Ulrich Roth gitáros jött. Az Egyesült Államokat a nyolcvanas években sikerült meghódítaniuk, ennek első állomása a Lovedrive című korongjuk volt, ami első aranylemezük lett a tengerentúlon. A rockbandák közül másodikként - a Uriah Heep után - játszottak 1988-ban a Szovjetunióban, majd részt vettek a Moscow Music Peace fesztiválon a Lenin Stadionban. 1990-ben koncerteztek a berlini fal helyén, 1991-ben pedig találkoztak Gorbacsovval, a szovjet kommunista párt akkori vezetőjével.

forrás: MTI