CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2009. április 22., szerda 13:03


Párizsban betiltották az Our Body című kiállítást

Párizsban betiltották az Our Body című kiállítást

A preparált emberi testeket felvonultató Our Body című kiállítást betiltotta kedden egy párizsi bíró, aki szeméremsértőnek nevezte a tárlatot.

Az ítélet egy új törvény alapján születet, amely azt szabályozza, hogy miként lehet bemutatni a holttesteket. A döntés arra késztetheti az összes francia múzeumot, hogy eltávolítsák kiállításaikról az emberi testeket és csontvázakat. A tárlat több megnyúzott tetem segítségével mutatja be, hogyan működnek a különböző szervek. A testek konzerválásáról egy hosszadalmas eljárás, az úgynevezett plasztifikálás gondoskodik, amelynek során a testnedveket kivonják, majd folyékony szilikonnal töltik fel tetemeket. A Testek című kiállításnak számtalan verziója járja a világot, eddig mintegy 30 millió ember látta a furcsa tárlatot. Francia emberi jogi csoportok ellenezték a kiállítást arra hivatkozva, hogy a névtelen holttestek kivégzett kínai áldozatoktól származhatnak. Két csoport a bírósághoz fordult, beadványukra hozta meg kedden Louis-Marie-Raingeard az ítéletét, amely szerint a kiállítás az emberi test lealacsonyítását jelenti.

"A törvény szerint a holttesteknek a temetőben a helye" - mutatott rá a bíró, aki napi 20 ezer eurós (5,9 millió forintos) bírsággal sújtja a szervezőket minden egyes további nyitvatartási napért. A testeket át kell adniuk a hatóságoknak - e téren minden nap késedelem a szervezőknek 50 ezer eurós (14,9 millió forintos) pénzbüntetést jelent.

"Megdöbbentettek a fejlemények" - mondta Pascal Bernardin francia szervező, aki fellebbezni kíván az ítélet ellen.

forrás: MTI