CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2009. április 24., péntek 18:39


Repülő diplomamunka - 2010-ben is

Repülő diplomamunka - 2010-ben is

Az ESA újabb parabolarepülési kampányára európai egyetemisták - köztük akár magyarok - csoportjai pályázhatnak a súlytalanságban elvégzendő kísérleteikkel.

Az Európai Űrügynökség (ESA) ismét pályázatot hirdet egyetemi vagy PhD hallgatók számára, hogy egy speciálisan erre a célra átalakított Airbus A300-as repülőgép fedélzetére kísérleteket javasoljanak. A gép olyan módon repül, hogy három alkalommal egyenként 30 parabolaívet ír le, amelyek során 20-20 másodpercig súlytalanság lép fel a belsejében.

A Fly Your Thesis! (kb. repítsd a diplomamunkád) fantázianevű akcióba mesterképzésben és doktori (PhD) képzésben részt vevő hallgatók csapatai is jelentkezhetnek, az ESA teljes jogú tagállamaiból és az együttműködő államokból – köztük Magyarországról is! A pályázó csapatoknak június 22-ig kell regisztrálniuk az ESA Oktatási Irodáján, a program honlapján keresztül (ld. cikkünk alján). Itt a kutatási terv vázlatát is be kell küldeni. A bírálók a 20 legjobb csapatot választják ki, akiknek azután részletesen ki kell dolgozniuk a kísérletüket, egy tudományos témavezető irányításával. A következő szűrőn 3-4 csapat jut majd át. Őket egy munkakonferencián választják majd ki az ESA egyik központjában. A diákok további felkészülés után, 2010 őszén a franciaországi Bordeaux-ban vehetnek részt és kísérletezhetnek a parabolarepüléseken. A résztvevő csapatokat as ESA szakmailag (szakértői segítséggel) és anyagilag is támogatja (utazás és szállás, konferencia-részvétel, esetleg a kísérleti berendezés építési költségeinek egy része).

Érdemes figyelemmel kísérni az ESA pályázati kiírásait, ugyanis még az idén hasonló lehetőségek nyílhatnak meg más kísérleti eszközök - ejtőtorony, centrifuga - használatára.

Korábban sikeresen szerepelt az ESA egyik diák-parabolarepülési kampányában a magyar Űrsör csapat. Bár az utolsó pillanatban felmerült műszaki probléma miatt az eredetileg tervezett kísérletüket nem tudták elvégezni a repülőgép fedélzetén, a résztvevők végigcsinálták a felkészülést, és a súlytalansági repülés során segítettek más kísérletek végrehajtásában.

forrás: Űrvilág