CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. május 07., csütörtök 18:35


Szobrokat tapintottak, virágokat szagoltak a vakok és gyengénlátók a botanikus kertben

Szobrokat tapintottak, virágokat szagoltak a vakok és gyengénlátók a botanikus kertben

Úttörőnek számít a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjének kezdeményezése: a kert a közelmúltban olyan fejlesztésre pályázott sikerrel, amivel a gyűjteményt a vakok és gyengénlátók számára is élvezhetővé teszi.


Habár a budapesti Városligetben létrehoztak egy kertet vakok számára, az egyetem botanikus kertje az első gyűjteményes kert, amely felvállalja ezt a szép feladatot. A kert ezenkívül a vakok biztonságos közlekedésének a gyakorlását is segíti.

Május 6-án az Esélyegyenlőség Napja alkalmából a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ Támogató szolgálata kerekasztal-beszélgetést tartott a Pannónia Med Hotelben, ahol a fogyatékkal élőket tömörítő szervezetek képviselői is részt vettek. A beszélgetés után a vendégek ellátogattak a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjébe, ahol kipróbálták a vakok és gyengénlátók számára „Az erdők közjóléti célú védelmét és bővítését szolgáló feladatok ellátásának csekély összegű támogatása” pályázat keretében kialakított tanösvényt.

Szobrokat tapinthattak, virágokat szagoltak a látogatók Magyarország egyetlen vakok és gyengénlátók számára is kialakított gyűjteményes kertjében, ahol bordázott vak-vezető sáv, fehér felfestések és speciális információs táblák segítik a tájékozódást. Kozma József, a vakok és gyengénlátók soproni szervezetének elnöke, aki a tanösvény kialakításával kapcsolatban több javaslattal is élt, a látogatáson örömét fejezte ki amiatt, hogy a fejlesztés során figyelembe vették a szervezet elképzeléseit. Kegyes-Brassai Orsolya rehabilitációs környezettervező szakmérnök, valamint a siketek és a mozgássérültek képviselői ötleteket adtak arra vonatkozóan, hogyan lehetne a kertet úgy továbbfejleszteni, hogy még több élményt nyújtson a fogyatékkal élőknek.

- Az akadálymentesítést tovább szeretnénk finomítani, amihez a számítógép és az Internet nyújtotta lehetőségeket is kihasználnánk – mondta Ezerné Lóth Annamária kertészmérnök, a projekt vezetője.

a tanösvény útvonala

Csiha Tünde Noémi
nymepress