CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2009. május 11., hétfő 13:07


Győri kocsi lett az egyik kategóriagyőztes az Európai Shell Eco-Marathonon

Győri kocsi lett az egyik kategóriagyőztes az Európai Shell Eco-Marathonon

Véget ért a Európai Shell Eco-Marathon 2009 harmadik, egyben utolsó futama is a németországi Lausitzban, és megtörtént a verseny eredményhirdetése is.

A Városi Koncepció napenergia kategóriájának abszolút győztese a Széchenyi István Egyetem SZEnergy autója, a győri egyetemisták csapata lett. A Lausitz Eurospeedway kategóriájában legjobban szereplő járművet, a verseny folyamatát, a szakmai kihívásokat, a további terveket, a támogatókat május 12-én, kedden 13 órakor a csapat tagjai mutatják be.

"A jó köridőink ellenére nem tudtunk minden versenykiírásnak eleget tenni. A fátyolfelhős időjárásnak köszönhetően, nem sikerült a pozitív energia-mérleg, így kategóriánkban nem hirdettek eredményt. Az Urban Solar kategóriában abszolút győztesek lettünk, ugyanis mi fogyasztottuk a legkevesebb energiát a napelemeinkkel visszatöltött energiához képest. Egész pontosan 88,9 százalékot visszatápláltunk, és mind a három futamot technikai hiba nélkül tudtuk teljesíteni. Ez is jelzi az idei konstrukció erősségét. A másik tény, hogy az energiafogyasztásunkat átszámolva - a többi energiakategóriához hasonlóan - 1 liter 95-ös oktánszámú benzinnel 2228 kilométert tudtunk volna megtenni, és ez az Urban Concept kategóriában abszolút rekord lenne" - mondta Szauter Ferenc, a csapat menedzsere, a Széchenyi István Egyetem tanszéki mérnöke.

Erdei Attila, a csapat kommunikátora úgy fogalmazott, "mindent figyelembe véve pozitívan értékeljük a Shell Eco-Marathonon lévő szereplésünket. Az autó stabilan működött mind a három verseny alatt, minden felmerülő problémát sikeresen megoldottunk, és a végső futamon sikerült elérnünk a 89,6 százalékos energia visszatermelési értéket".

A versenyen a Budapesti Műszaki Főiskola csapata jelentősen javított tavalyi fogyasztási eredményén: a 2008-as 176 km/l-rel szemben idén járművük 282 km-t tudott megtenni egyetlen liter benzin felhasználásával.

forrás: EduPress