CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. május 12., kedd 21:42


Páneurópai Piknik-évforduló: leteszik az emlékmű alapkövét

Páneurópai Piknik-évforduló: leteszik az emlékmű alapkövét

A Páneurópai Piknik 20. évfordulójára készülő emlékmű alapkövét szombaton teszik le Sopronpusztánál, az egykori események színhelyén.

Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat szóvivője kedden az MTI-nek elmondta: az alkotó, Melocco Miklós szobrászművész az emlékműbe a berlini fal egy darabját is beépíti, emlékeztetve arra, hogy 1989. augusztus 19-én néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ, és keletnémetek százai jutottak át a vasfüggönyön túl Ausztriába. Ezzel megkezdődött Európa újraegyesítése.

Fodor Tamás, Sopron polgármestere szerdán Berlinbe utazik, és a Brandenburgi kapunál átveszi a képzőművészeti alkotásba szánt berlini faldarabot Werner Fuhrmanntól, a Freundeskreis Európa Berlin elnökétől.
Melocco Miklós a szombati alapkőletételen veszi majd át a Berlinből érkező jelképértékű emléket, és beépíti az alkotásba, amelynek felavatását a békemegmozdulás 20. évfordulóján tartják Sopronpusztánál.
Az 1989-es Páneurópai Piknik történészek véleménye szerint nagyban hozzájárult a berlini fallal jelképezett fizikai és ideológiai határ ledöntéséhez, amely Kelet- és Nyugat-Európa között húzódott.