CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2009. május 15., péntek 10:00


Soproni sikerek az országos csillagászati vetélkedőkön

Soproni sikerek az országos csillagászati vetélkedőkön

A Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából meghirdetett országos csillagászati vetélkedők mindegyik kategóriájában szép sikereket értek el soproni diákok.

A legkisebbek (általános iskolák alsó tagozatosai) számára kiírt, "400 éves a távcső" című rajzpályázaton kettős soproni siker született: az első díjat Kótai Péter Áron, a másodikat Török Dániel nyerte el (mindketten a Gárdonyi Iskola első osztályos tanulói). A díjnyertes művekből a tervek szerint hamarosan kiállítást is rendeznek az ország valamely jelentős csillagászati intézményében. A felső tagozatosok a "Kepler", míg a középiskolások a "Galilei Diákvetélkedő" keretein belül mérhették össze csillagászati tudásukat.

Előbbi kategóriában 65, utóbbiban 45 csapat vett részt a három internetes fordulóból álló első szakaszban, Magyarországról és határainkon túlról. A Kepler Vetélkedő döntőjében (ahova a régiónként legjobban teljesítő, összesen kilenc csapatot hívtak be) a Széchenyi Gimnázium "Klingonok666" nevű csapata (Bujtás Gergő Márk, Czuczor Marcell, Treml Júlia) az ötödik helyen végzett. A középiskolások tízes döntőjében a szintén széchenyis, "Skyw4lker911" nevet viselő formáció (Király Tamás, Kovácsvölgyi Dávid, Kuslits Lukács) negyedik helyezést ért el - Kuslits Lukács pedig egyéni teljesítményéért különdíjban (az Élet és Tudomány c. folyóirat egy éves előfizetése) részesült. Mindkét csapat felkészítő tanárai Lang Ágota és Simon György voltak. A Galilei Vetélkedő döntőjét április 24/25-én Kecskeméten, míg a Kepler Vetélkedő döntőjét május 9-én Tatán rendezték - utóbbi keretein belül került sor a rajzpályázat eredményhirdetésére is.