CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2009. május 24., vasárnap 21:22


Comenius projekttalálkozó a Porpáczyban

Comenius projekttalálkozó a Porpáczyban

Mozgalmasan telt a Porpáczy Aladár Általános Művelődési Központ májusa: csaknem egy héten át lengyel és német diákok és tanárok részvételével a Comenius Egész Életen át tartó Tanulás Iskolai Együttműködések program „Europäische Vielfalt - gemeinsame Wurzeln" projektje keretében folyt a munka az intézmény falai között és azokon túl.


A projekthét a két éven át tartó közös munka egyik állomása. Előzménye volt a porpáczys diákok márciusi utazása Kölnbe , illetve a program folytatódik jövőre is, majd poznan-i találkozóval zárul.
A 28 diák nagy része magyar diákok családjánál, kisebb része a középiskola kollégiumában lakott ezen a héten, a 11 tanár helyi panzióban kapott szállást.
A három ország diákjai a hét során kis csoportokban különböző témákon dolgoztak: filmet készítettek Haydn-ról, divatbemutatót készítettek elő, vízminőséget vizsgáltak és elemeztek, régi mesterségeket próbáltak ki és elkészítettek néhányat a három ország ünnepi ételei közül. A projektmunkák eredményeit a pénteki zárórendezvényen mutatták be - mondta el Wellner Andrea, az intézmény igazgatója.
Amellett, hogy a külföldi diákok és tanárok a tanórák egy részén is részt vettek, kosárlabda bajnokságon mérték össze csapataikat, illetve a Haydn-nal foglalkozó projektcsoport részt vett a Haydn-vetélkedőn is, azért lehetőség nyílt kirándulásokra is. A számos kísérőprogramból különösen nagy tetszést aratott a hegykői fürdőzés, a hajókirándulás a Fertő-tavon, a kismartoni (Eisenstadt) Haydn-emlékhelyek meglátogatása, a divatóra a Handler Szakközépiskolában, a budapesti kirándulás, a fertődi Esterházy-kastély és parkja megtekintése, és a világörökség napra szervezett kerékpártúra.
Folytatás következik a lengyelországi Poznanban, 2010-ben!
(cyberpress.sopron.hu)