CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. május 25., hétfő 21:16


Soproni Baba-Mama Hét - egy, a jövőt szolgáló rendezvény

Soproni Baba-Mama Hét - egy, a jövőt szolgáló rendezvény



Képgaléria

Első alkalommal szerveztek Sopronban Baba-Mama Hetet. Sopron városa és a Védőnői Szolgálat közös célja az, hogy a kismamák, a leendő anyukák a lehető legfelkészültebben várják kisbabáik érkezését. A Lenkey utcai Rendelőintézetben tartott megnyitón dr. Simon István alpolgármester elismerését fejezte ki a szervező szakembereknek az ötletért.

A mai népesedési helyzetben, amelyben nem csak Magyarországon, de egész Európában egyre kevesebb az újszülött, helyes célt tűztek ki a szakemberek azzal, hogy a leendő édesanyák tájékoztatására energiát és időt fordítanak, hiszen ez a jövőben felnövő generációkban térül meg a társadalom számára.

Sopron önkormányzata fontosnak tartja a kisgyermekesek, a családok támogatását, amit az is jelez, hogy elnyerte a Családbarát Önkormányzat címet, azoknak a kedvezményeknek, támogatásoknak köszönhetően, amelyekkel a kisgyermekeseket, a családokat támogatja, ezek között a kismamák autóbusz kedvezménye is szerepel.

Annál is inkább fontos az önkormányzat támogatása, mert a jelenlegi kormányzati politika nem kedvez a családoknak, akiktől megvonja a szocpolt, a gyes-t, gyed-et, családi pótlékot érintő módosításokkal újra megrövidítik a családokat. Mindezen az elhibázott családpolitikán a Fidesz kormányrakerülése setén változtatni fog – szögezte le dr. Simon István, aki azt is elmondta, hogy azon is változtatni kell, hogy a jelenlegi központi normatív támogatás a bölcsődék és az óvodák működtetésére szükséges anyagi források felét sem biztosítják, amit az amúgy is kormányzati elvonásokkal sújtott önkormányzatoknak kell kipótolniuk.

A soproni Baba-Mama Hét szakmai programjában Pozitív családtervezés, felkészülés a várandóságra címmel Rokob Mária védőnő tart előadást. Ezt követően Iliás Diána gyógytornász a szülés utáni intim torna és testmozgás fontosságáról szól, Kamondi Zsuzsanna és Lágler Andrea védőnők a babamasszás rejtelmeibe avatják be a konferencia résztvevőit. Mi történik a kórházban? Szülésről, gyermekágyról címmel Héberné Őri Éva kórházi védőnő, A szoptatás örömei és nehézségei

Varga Györgyné védőnő, Mit kell tudni a korai fejlesztésről?Hová forduljunk, ha a baba fejlődése elmarad valamiben? Címmel pedig, Némethné Nagy Mária - gyógypedagógus, játékterapeuta tart előadást.

Az előadások sorát dr. Erdélyi Miklós a soproni Mentőállomás vezetőjének a csecsemőkorban tapasztalható vészhelyzetek témakörben tartott előadása zárja. Az előadások alatt játszósarok várja a legkisebbeket és gyermekfelügyelet is igénybe vehető.

A rendezvény helyszínén a városi csecsemőgondozási versenyen résztvevő diákok plakátjaiból kiállítást is rendeztek.
(sopron.hu)