CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. június 01., hétfő 21:30


Haydn: A teremtés - Hangverseny a Szent Mihály templomban

Haydn: A teremtés - Hangverseny a Szent Mihály templomban


Nagysikerű koncerttel ünnepelte Sopron közönsége a Haydn évfordulót. A Teremtés oratórium, amely a műfaj legnagyobb jelentőségű kompozíciói közé tartozik, osztatlan sikert aratott a teltházas előadáson, amelyet dr. Fodor Tamás polgármester is köszöntött.

Legalább öt percig tartó vastapssal köszönte meg a közönség Haydn A teremtés című nagyszabású oratóriumának előadását a fellépő művészeknek, és mindazoknak, akik a produkció létrejöttében közreműködtek.

A nagyszabású koncert közönsége zsúfolásig megtöltötte a Szent Mihály templomot.

20090531sztmihaly17.jpg

A művel Sopron egyszerre emlékezett komoly múltú zenei életünk hajdani kiválóságaira, az első Ünnepi Hetek megnyitójára, amely éppen Haydn születésének 200. évfordulójára esett, egyben a hallhatatlan zeneszerző, Sopronhoz is kötődő alakjához, Joseph Haydn nagyságára, akinek a zenei világ az idei évet szentelte.A Szent Mihály templom koncertjén kismartoni (Eisenstadt) vendégeket is köszönhetett a város.

20090531sztmihaly03.jpg

A Sopron vármegyei Esterházy-birtok 30 esztendeig volt Haydn otthona. Úton Bécs és Eszterháza (a mai Fertőd) között a soproni Esterházy-palotában szállt meg, ezért Fényes Miklóssal, így büszkén mondhatjuk: Haydn Sopron törzsvendége volt. Emlékét a palota falán tábla őrzi.

20090531sztmihaly18.jpg

Az esemény rangját jelzi, hogy azt Sopron polgármestere is köszöntötte. Dr. Fodor Tamás a koncert előtt arról is szólt, hogy Haydnt, öregkorában tett két angliai utazását követően az angolok máris a magukénak szerették volna mondani, ami zsenialitását, klasszikus zeneszerzési technikájának és kifejező eszközeinek mesteri mivoltát is bizonyítja, azt, amellyel a magyarországi zenei életet csaknem 30 évig gazdagította.

20090531sztmihaly13.jpg

Haydn: A teremtés – oratóriumának előadásán, a Soproni Zeneegyesület alapításának 180. jubileumán a vastaps a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarnak, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkarnak és a Kórus Spontánusznak szólt, továbbá Makkos Ágnes és Kocsis-Holper Zoltán karnagyoknak, Dárdai Árpád karmesternek, Csereklyei Andrea, Szerekován János, Blazsó Domonkos szólistáknak.

20090531sztmihaly05.jpg

BTÉ
Fotó: Tóth Zsombor