CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2009. június 04., csütörtök 10:29


Lendületben az MTA

Lendületben az MTA

Hat fiatal, nemzetközileg is versenyképesnek ígérkező témával foglalkozó tudós alapíthat kutatócsoportot az MTA kutatóintézeteiben az Akadémia elnöke által meghirdetett Lendület Fiatal Kutatói Program keretében.

A pályázat eredményeit Pálinkás József, az MTA elnöke ismertette, a nyertesek közül hárman személyesen, hárman videokonferencián keresztül kapcsolódtak be az eseménybe.

A 2009-es év nyertesei között találunk fizikus-csillagászt, biológust, kutatóorvost, nyelvészt, agykutatót, matematikust. Az ő terveik nyomán nagy lépést tehetünk előre a rákkutatásban, a bolygórendszerek vizsgálatában, a különböző emberi tevékenységeket pontosabban feldolgozó gépek létrehozásában, a rezisztens baktériumok megfékezésében, a memóriazavarok és epilepszia kezelésében, valamint a digitális információk titkosságát, eredetiségét biztosító technikák továbbfejlesztésében.

A Lendület program eredményhirdetése alkalmából Pálinkás József, az MTA elnöke versenyt hirdetett az agyvisszaszívásban: arra ösztönözte a kutatás-fejlesztési szféra döntéshozóit, hogy az akadémiánál is nagyobb lendülettel, és akár a most erre a célra az MTA-n elkülönített 240 millió forintnál jelentősebb támogatási összeggel szálljanak be a kiváló elmékért folyó nemes versengésbe.