CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2009. jĂşnius 09., kedd 14:24


A Tájházak Szövetségének Regionális Találkozóját tartották

A Tájházak Szövetségének Regionális Találkozóját tartották

A tájházak szerepéről, működtetéséről - jelenéről és jövőjéről tanácskoztak a szakemberek a Fertőszéplaki Tájházakban.

A Magyarországi Tájházak Szövetségének Regionális Találkozóján a programot Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki értékőrzés, átadás fontosságáról beszélt, arról a szerepről, amelyet a megye, egyben a település életében, vonzrerejének növelésében betöltenek a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában működő tájházak. Ezeket, a működtető Porpáczy-központnak sikerült élettel megtölteni vonzó, rendezvényekkel, amelyek a helybéli hagyományokhoz, ünnepkörökhöz kapcsolódnak, a környék értékeit mutatják be, és amelyek nem csak a környékbeli, de a messzebbről érkezetteknek is érdekes és egyben hasznos időtöltést kínálnak - fejtette ki Firtl Mátyás.

Az előadások sorában a fertőszéplaki tájházakat Horváth Attiláné, a Porpáczy Aladár ÁMK pedagógusa mutatta be, aki szólt A tájházak működtetésének lehetőségeiről, az ott folyó rendezvényekről, múzeumi órákról, tanfolyamokról.
A Fertőszéplaki Tájházak fejlesztési terveit Wellner Andrea, a Porpáczy Aladár ÁMK igazgatója ismertette. A Szentendrei Szabadtéri Múzeum továbbképzései – A megtérülő értékmentés címmel Káldy Mária a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – MOKK igazgatója tartott előadást. A továbbiakban tájékoztató hangzott el a Magyarországi Tájházak Szövetségének időszerű kérdéseiről, amelyet Szablyár Péter, a Magyarországi Tájházak Szövetségének ügyvezetője tartott.


A szakmai program részeként a tanácskozás résztvevői megtekintették a Fertő-parti élő tájházak közül a fertőhomoki, a sarródi tájházakat és ellátogattak a fertődi hercegi Pál-majorba.