CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2009. június 18., csütörtök 10:24


Díjazták a véradókat az Országos Felsőoktatási Véradóversenyen

Díjazták a véradókat az Országos Felsőoktatási Véradóversenyen

A három kategóriában hirdetett versenyen a gyöngyösi főiskola, a nyíregyházi katolikus főiskola és a szegedi egyetem ért el első helyezést.

Az Egészségügyi Világszervezet, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Föderációjának 2004. évi kezdeményezésére június 14-e Véradók Világnapja. A hazai központi ünnepséget június 12-én Nyíregyházán rendezték, ahol sor került többek között az Országos Felsőoktatási Véradóverseny eredményhirdetésére is.

A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja. A Véradók Világnapja központi ünnepségnek ebben az évben a Nyíregyházi Főiskolai adott helyet.

Az eseményen hirdették ki a 2008/09. tanévi Országos Felsőoktatási Véradóverseny eredményét. 2008-2009-es Országos Felsőoktatási Véradóversenyben 26 intézmény vett részt, melyek közül az ezer diáknál kevesebb hallgatót oktató intézmények kategóriájában a nyíregyházi Szent Atanáz Görög Katolikus Főiskola, míg az ezer-tízezer közötti hallgatót oktató intézmények között a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola végzett az első helyen. A tízezer hallgatót meghaladó intézmények versenyében a Szegedi Tudományegyetem kapta meg az első díjat.

A 2009/2010. tanévben is folytatódik az Országos Felsőoktatási Véradóverseny, amelynek főkoordinátora a Pécsi Tudományegyetem lesz.

(EduPress)