CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2009. jĂşnius 23., kedd 08:41


300 millióval támogatják a szakiskolai tanulók külföldi gyakorlatát

300 millióval támogatják a szakiskolai tanulók külföldi gyakorlatát

Mintegy 300 millió forintos forrást különített el szakiskolai tanulók külföldi szakmai gyakorlatának megvalósítására az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a Tempus Közalapítvány kezdeményezésére.

A Szakiskolai Fejlesztési Program első, illetve második szakaszában részt vevő iskolák tanulói így legalább 3 és legfeljebb 39 hetes külföldi szakmai gyakorlaton vehetnek részt.

A komplex program magában foglalja a munkavégzést és képzést jelentő külföldi szakmai gyakorlatot, a kiutazó tanulók nyelvi, szakmai, interkulturális és lélektani felkészítését, valamint a szakmai gyakorlat értékelését és a tapasztalatok feldolgozását, terjesztését. A lehetőség a Szakiskolai Fejlesztési Program I. vagy II. körében részt vevő, 9-13. évfolyamos vagy a 13. évfolyamot a gyakorlat kezdete előtt legfeljebb hat hónappal elvégzett tanulók számára nyitott. A program szervezői szerint azonban célszerű a gyakorlatot a magasabb évfolyamok tanulói számára szervezni. A programra Szakiskolai Fejlesztési Program I. vagy II. körében részt vevő szakiskolák mellett pályázhatnak kamarák, munkaadói és munkavállalói szervezetek, kis- és középvállalkozások, a szakképzésben érintett szakmai szervezetek és non-profit szervezetek, valamint települési önkormányzatok. Emellett lehetőség van úgynevezett közvetítő intézmények részvételére is, melyek a gyakorlati helyeket kínáló cégek felkutatásában, a diákok felkészítésében, illetve a gyakorlat megszervezésében nyújthatnak segítséget. A program által támogatott szakmai gyakorlatok az Európai Unió tagországaiban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben, valamint Törökországban, Horvátországban és Svájcban található cégeknél, vállalatoknál valósulhatnak meg.

(EduPress)