CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2009. jĂşnius 24., szerda 20:30


Amennyiben a kormány terve megvalósul, úgy a betegek jogos, minimális igényét sem tudják kielégíteni

Újabb pénzeket vesz ki a kivéreztetett egészségügyből a kormányzat

Újabb pénzeket vesz ki a kivéreztetett egészségügyből a kormányzat

Amennyiben a kormányzat új finanszírozási terve megvalósul, úgy a betegek jogos, minimális igényét sem tudják kielégíteni - mondta dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet Kórház főigazgató főorvosa a kórházban tartott sajtótájékoztatóján.

A fenntartó önkormányzat nevében dr. Simon István alpolgármester is élesen tiltakozott az ellen, hogy újabb, a betegeket és az egészségügyi dolgozókat is sújtó, jelentős forráskivonást hajt végre a szocialista kormány az egészségügyön.Dr. Simon István alpolgármester, dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet kórház főigazgató főorvosa és dr. Dobos József jegyző közös sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy az új finanszírozás csődhelyzetbe hozza a kórházakat, a padlóra küldi az egészségügyet.


A kórházak új, júliustól bevezetendő finanszírozási rendszere szerint a kórházak működtetésére az előző évi forrás 70 %-a biztosított - mondta el az Erzsébet-kórházban tartott sajtótájékoztatón dr. Simon István alpolgármester.
Kifejtette: A konvergencia program keretében már megelőzően, csaknem 300 milliárd forintos, jelentős forráskivonás következett be az egészségügyi ellátórendszerben. Ez tovább fokozódott az április 1-jén bevezetett 30 milliárdos kivonást jelentő megszorító csomaggal, és az új finanszírozási rendszerrel.
Dr. Simon István hozzátette: a szakmai képviseletek szerint is az újabb megszorítás csődhelyzetbe hozza a kórházakat a fenntarthatóság és a működtetés szempontjából. A Kórházszövetség és a Magyar Orvosi Kamara folyamatosan tiltakozik a csökkentett finanszírozás és a kórházak ellehetetlenítése ellen, nap mint nap újabb igazgatók mondják el, hogy mekkora forráshiány következik be az új finanszírozás miatt, ami működésképtelenné teszi a kórházakat.
A Magyar Kórházszövetség rendkívüli közgyűlésén szembesült a szakma, a kórházigazgatók azzal, hogy az eddigi megszorításokat követően, 2009-ben újból kevesebb pénzt szán a kormány a kórházak működtetésére.
Dr. Baranyai Tibor, a kórház főigazgató főorvosa hangsúlyozta, hogy a drasztikus elvonásokra a finanszírozási év közben kerül sor, ami komoly likviditási gondokat okozhat.
A főigazgató-főorvos tételesen és számszerűen ismertette mindazokat a negatív következményeket, amelyekkel a soproni kórháznak és az önkormányzatnak szembesülnie kell a forráskivonás következtében.
Az új finanszírozás jelenleg a fekvőbeteg -ellátásban, féléves szinten a soproni kórháznak 200 milliós veszteséget jelent, ami éves szinten 400 millió forint vesztességet jelent.
A korházaknak nincs tartalékuk, amiből ezt fedezni lehetne. A bérek és bérfejlesztések, a túlóra díjak, az étkezési hozzájárulás elvonása beláthatatlan következményekkel járna az eddigi megvonásokat és megszorításokat követően. Hiszen az egészségügyi alkalmazottakat, a közszférát eddig is sújtotta a kormányzat a bérek mértékével, a 13. havi fizetés elvonásával, az ÁFA emeléssel, az étkezési hozzájárulás megadóztatásával.
A gyógyászati anyagokra vonatkozó dologi kiadások csökkentése a betegellátás minőségét és színvonalát negatívan csökkentené, és mindezekkel az intézkedésekkel együtt mindösszesen 116 millió forintot takaríthatna meg a 400 millióhoz képest a soproni Erzsébet kórház úgy, hogy az intézmény egyelőre a minimális tartalékát éli fel.