CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. jĂşlius 01., szerda 15:12


Őrtorony és vasfüggöny a Várkerületen

Őrtorony és vasfüggöny a Várkerületen

Szabadtéri tárlat nyílt a Rondella-gödörben a Várkerületen, ahol a határsávból származó eredeti őrtorony, vasfüggöny, a Páneurópai Piknikkor a keletnémetek által áttört eredeti kapu, és még számtalan tárgy idézi a húsz évvel ezelőtti időszakot. A kiállítást élményszerűvé teszik a korabeli Trabantok, a katonai dzsip, a gulyáságyú, a ronedellán pedig Lobenwein Tamás áttörés-fotói és a Fotóművészeti Körnek a Páneurópai Piknik-tárgyú képei. A történelmi élménypark október végéig várja a látogatókat.

20090629piknik02m.jpg

A szabadtéri kiállítás felállítása óta napról napra gyarapodik a Rondella-gödörben, többen voltak, akik féltve őrzött tárgyaikat felajánlották kiállításra – mondta Mizser Gyula, aki a Sopron és Vidéke Ipartestülete ügyvezetőjeként több szakembert mozgósított ahhoz az önkéntes munkához, amellyel felépülhetett az őrtorony, a vasfüggöny, a kapu.

20090629piknik06m.jpg

– Nagyon értékelendő, hogy rengeteg soproni fogott össze azért, hogy a nem mindennapi látványt nyújtó történelmi emlékparknak is beillő szabadtéri megvalósuljon. Az őrtorony a vitnyédi Németh Lajostól származik, az eredeti fakaput, amelyet annak idején áttörtek a keletnémet menekülők, dr. Szilágyi László ajánlotta fel, Fertőrákosról a vasfüggönyt tartó oszlopok egy volt határőrtől származnak, akik mellett mesteremberek, a téglagyár dolgozói, vállalkozók, cégek fogtak össze azért, hogy a látványos kiállítás, amelynek híre immár külföldre is eljutott, létrejöjjön.

20090629piknik10m.jpg


– Reméljük, hogy az errejárók felkapják a fejüket a látványra, melyet a Páneurópai Piknik helyszíne előretolt bástyájának szánunk. Azt szeretnénk, hogy aki itt megáll, és tájékoztatást kap a sopronpusztai rendezvényekről, az az eredeti helyszínre is kilátogasson – mondta dr. Szilágyi László a megnyitón, amelyre meghívták a gyűjtőket, támogatókat, és természetesen a Páneurópai Piknik több, egykori szervezője is jelen volt az eseményen.

20090629piknik12m.jpg

A Rondella-gödörben látható az államhatárt jelző eredeti tábla, a berlini fal egy darabja, a hírhedt rakétadrót. A megnyitó alkalmával a gulyáságyút is működésbe hozták a szervezők, és azt is elmondták: aki emléket szeretne a helyszínről az az egyik őrbódéban le is fényképeztetheti magát, a katonai sátorban vetítés várja az érdeklődőket, míg a kisszínpadon iskolások, egyetemisták mutatják be műsoraikat.

20090629piknik13m.jpg


A soproni történelmi élménypark október végéig látható.

B.Tóth Éva