CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2009. július 02., csütörtök 09:17


A Föld felszínének eddigi legrészletesebb topográfiai térképe készült el

A Föld felszínének eddigi legrészletesebb topográfiai térképe készült el

Amerikai-japán együttműködésben a Föld eddigi legrészletesebb topográfiai térképe készült el, amely a bolygó felszínének 99 százalékára biztosít rálátást.

Korábban a legpontosabb domborzati digitális térképet az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA különleges programja, a Shuttle Radar Topography Mission (SRTM) szolgáltatta. Az űrrepülőgép fedélzetén elhelyezett radarrendszer felhasználásával a Föld felszíne 80 százalékának digitális domborzati feltérképezését végezték el az északi 60-ik és a déli 57-ik szélességi fok között. A mostani Global Digital Elevation Map (GDEM) bolygónk felszínének 99 százalékát térképezi fel az északi 83-ik és a déli 83-ik fok között.

A GDEM az előzőnél pontosabb képet ad a sivatagokról és a meredek hegyoldalakról. A térkép alapját 1,3 millió felvétel képezi. Ezeket a NASA Terra nevű műholdján lévő japán berendezés, a hőkibocsátást és a visszavert napsugárzást térképező rendszer, az ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) készítette - olvasható a BBC hírei között és a Science Daily tudományos hírportálon. A térkép 30 méteres felbontással fedi le a Föld felszínét.

(MTI)