CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2009. július 03., péntek 12:31


Három fiatal utazhat a mexikói földrajzi világversenyre

Három fiatal utazhat a mexikói földrajzi világversenyre

Három magyar diák kiemelkedő tudásának köszönhetően nyerte el a jogot arra, hogy részt vehessen a kétévente megrendezett IX. National Geographic Földrajzi Világversenyen, melynek ez alkalommal Mexikóváros ad otthont július 11. és 16. között.

A nemzetközi verseny mezőnyében 18 ország csapata méri össze tudását két fordulóban természeti, gazdasági és kuturális földrajz területén. A magyar csapat tagjai a Lóczy Lajos Országos Földrajzi Tanulmányi Verseny legjobbjai közül kerültek ki.

A 9. évfolyamon 1. helyezett Lövei Tímea, az egri Neumann János Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium tanulója, a 2. helyezett Németh István, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója és a 3. Kiss Balázs, a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulója alkotják nemzeti válogatottunkat. A magyar csapat kísérő tanára Dr. Tócsányi András, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense. A nemzetközi verseny mezőnyében 18 ország csapata méri össze tudását két fordulóban természeti, gazdasági és kuturális földrajz területén. A 2007-es világbajnok Mexikó az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Bulgária, Csehország, Ghána, India, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Nigéria, Oroszország, Románia, Szlovákia és Tajvan csapatai ellen próbálja megvédeni világbajnoki címét.

A versenyprogramok mellett a diákok Mexikóváros történelmi nevezetességeit fedezik fel, melyek között a világ egyik legnagyobb városi parkja, a Chapultepec Park közelében található múzeumok is szerepelnek. A nemzetközi verseny döntőjére július 15-én kerül sor az Nemzeti Antropológiai Múzeumban, ahol az elődöntő három legeredményesebb nemzeti csapata versenyez a bajnoki címért. Kvízjátékszerű, ámde igencsak nehéz kérdéssor vár rájuk a döntőben, amelyet Alex Trebek, az amerikai "Jeopardy!" show kvízmestere vezet. A National Geographic Society szervezte nemzetközi verseny idei fő szponzora a Telmex Foundation.

(EduPress)