CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2009. július 03., péntek 12:35


Július 1-jétől Szabó Gábor áll a Magyar Rektori Konferencia élén

Július 1-jétől Szabó Gábor áll a Magyar Rektori Konferencia élén

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora szorosabb együttműködések kialakítására törekszik más, határon túli intézményekkel, illetve hallgatói érdekképviseletekkel, a finanszírozási rendszert pedig teljesítmény- és minőségorientált elv szerint szeretné átszervezni.

"A konferencia gazdálkodása stabil, állami támogatás helyett az intézmények tagdíjaiból, valamint minimálisan a támogatók által felajánlott összegekből tartja fel magát" - mondta el az MRK működéséről a posztját átadó dr. Rudas Imre, a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) rektora az új elnök beiktatásán július 1-jén, Budapesten. Kiemelte: az egyik legnagyobb munka a bolognai rendszer értékelése volt, melynek során 16 bizottság bevonásával elemezték az eddig eltelt időszakot. Az észrevételek egy rövidített változatát a Nemzeti Bologna Bizottság is beillesztette jelentésébe. Ebben az MRK kifejezi: mindaddig csupán finomhangolásokra van szükség, amíg a teljes ciklus ki nem fut. A kérdésre az első, MSc képzésben részt vevő hallgatók kifutása után kell visszatérni.

"A szervezet egy másik jelentős közreműködő szerepe az egyetemek, főiskolák vagyonkezelői jogának kialakításában állt, de fontos még az a minőség irányába ható intézkedés is, mellyel a felvételi ponthatár 200-ra emelkedett" - mondta el Rudas Imre. Kiemelte: a Parlamentben a felsőoktatást érintő, egyéni képviselői javaslatokra reagálva az MRK kezdeményezte egyetértési, illetve véleményezési jogát a döntéshozásban.

Egy - ugyan még csupán egyes rektorok támogatását élvező - pénzügyi alap létrehozását jelentette be továbbá Rudas Imre, mely az MRK saját erőforrásaiból a rászoruló hallgatókat támogatná. A rendszert rövid időn belül kidolgozzák, partnerként pedig számítanak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájára a rászoruló diákok elérésében és a támogatások odaítélésében, de egyúttal csatlakozásra kérik a felsőoktatási intézményeket és azok vezetőit is. A szeptemberi plénumülésen kívánják véglegesíteni és meghirdetni a támogatást. Szabó Gábor és Rudas Imre saját felajánlásáról is biztosította az alapot, az SZTE és a BMF pedig az MRK-nak fizetendő tagdíj felét tervezi felajánlani, mely kezdeményezést a két intézményvezető a szenátusi üléseken kíván előterjeszteni. Szabó Gábor elnök szintén megemlítette azt az április 28-ai közleményt, amelyben az MRK megfogalmazta: nem ért egyet azzal az elmúlt időszakot jellemző jogalkotási módszerrel, melynek során az intézmények vezetőivel nem egyeztetnek. Az állásfoglalás a következő egy év egy fontos törekvése lesz - hangsúlyozta az elnök.

"A magyar felsőoktatás az utóbbi években társadalmi jelentőségűvé vált, hiszen a felsőoktatási intézményekben 380 ezer hallgató, 22 500 oktató, 1800 kutató és 25 ezer egyéb alkalmazott tanul, oktat, kutat, gyógyít vagy éppen adminisztrátorként, ápolóként dolgozik" - érzékeltette Szabó Gábor a felsőoktatás társadalmat jelentősen befolyásoló intézményhálózatának jelentőségét.

(EduPress)