CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2009. július 09., csütörtök 09:13


Iskola nélkül is szerezhető bizonyítvány a validációs eljárással

Iskola nélkül is szerezhető bizonyítvány a validációs eljárással

A hagyományos oktatási rendszer elvégzése nélkül is bizonyítványt, diplomát szerezhetnek a megfelelő ismeretek birtokosai az Európai Unió oktatásfejlesztési programjának részeként.

A validációs, tehát az érvényesítési eljárási rend kidolgozását hazánkban is elkezdték. A felsőoktatás átjárhatóságának céljával megvalósuló program kétmilliárd forintos uniós támogatásból jön létre - áll a Népszabadság július 7-ei számában.

Franciaországban már részletesen kidolgozott eljárási rendet alakítottak ki, Hollandiában a megfelelő képesítés nélkül szerzett, ötéves munkatapasztalat után már lehetőség nyílik az ismeretekről szóló okirat átvételére.

Az eljárásnak köszönhetően egy egyetemi diplomával nem rendelkező művész is jogosult doktori fokozat elnyerésére, vagy a felsőoktatásban kurzusok indítására. Kocsis Mihály, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kutatási központjának igazgatója a Népszabadságnak elmondta: már ma is létezik ehhez hasonló eljárás, hiszen a számos könyvet publikált aspiránsoknak sem kell elvégezniük a PhD-képzést a doktori cím átvételéhez. Az igazgató szerint a validációs eljárás segíthet a hagyományos iskolarendszerből kiszorult, a szegregáció áldozatává váló személyeknek is. Az eljárás kidolgozása várhatóan két évet vesz igénybe. Első ízben az oktatási intézmények követelményrendszerére támaszkodva fogalmazzák meg a szükséges tudásszintet, majd a készségek bizonyítására szolgáló eljárási rendet határozzák meg.

(EduPress)