CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. július 09., csütörtök 20:20


Kertészek és kertbarátok

Kertészek és kertbarátok


A továbbképzés több mint 50 résztvevője Sopron és Fertőd környékén a Fertő-parti kistermelők hagyományos zöldségféléket termő kertjeit is megtekinti, továbbá soproni szakemberek a növényvédelemről, a szőlőtermesztésről és borkészítésről is tartanak előadást a csaknem ötven résztvevőnek.

képek Képgaléria

Kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet, és fogyassz magyar termékeket!: ez a jelszava a soproni kertészeknek és kertbarátoknak - tudtuk meg a A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének háromnapos vezető továbbképzésén, amelyet Sopronban tartanak.

A kertbarátok munkájának is köszönhetően Sopronban és a város környékén egy olyan övezet alakult ki, ami bizonyos tekintetben zöldterület, üdülésre alkalmat adó hely is, és mindezek mellett a kistermelőknek is lehetőséget nyújt arra, hogy ott zöldséget, gyümölcsöt termeljenek, akár a piacon való értékesítés céljából.

- A Sopron-Fertőd kisrégióban a piacok kedveltek a lakosság körében, a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek szeretnek a piacon vásárolni, ami azt is jelenti, hogy becsülik és hűek a magyar termékekhez. Ez fontos a mai Magyarországon.- mondta Balogh Gyula, a Soproni Kertészek és Kertbarátok elnöke a tanácskozás megnyitóján.

20090709kertbcikk02.jpg

A továbbképzés több mint 50 résztvevője Sopron és Fertőd környékén a Fertő-parti kistermelők hagyományos zöldségféléket termő kertjeit is megtekinti, felidézve azokat az időket, amikor a második világháború előtti időszakban az ausztriai környező városokba a Sopron és Fertőd környéki termelők szállították a zöldséget, gyümölcsöt.

Az előadások között lesz a növényvédelemmel foglalkozó, a soproni mikroklímát bemutató, továbbá a borvidékre jellemző szőlőtermesztés és borkészítés is témája lesz a továbbképzésre.

A környék természeti és épített értékeinek megtekintése, a hagyományokkal való helyszíni ismerkedés is gazdagítja a programot.

20090709kertbcikk03.jpg

Az eseményt, annak fővédnökeként dr. Simon István alpolgármester köszöntötte, aki a környékbeli látnivalókat ajánlotta az ország minden részéből érkezetteknek, és azt, hogy a környékbeli szakmai és szabadidős program során feltöltődjenek a további munkához, amely igen fontos a közösség számára.

20090709kertbcikk04.jpg

A Kertészek és Kertbarátos Országos Szövetségének elnöke, dr. Szent-Miklóssy Ferenc a rendezvény céljait ismertette, kiemelve az elméleti és a gyakorlati tapasztalatszerzés fontosságát.

20090709kertbcikk06.jpg

A megnyitón több elismerést is átadtak mindazoknak, akik a Kertészek és Kertbarátok soproni szervezetének munkáját támogatják, így dr. Simon István alpolgármestert is elismerésben részesítette a civil szervezet, nem csak tevékenységük támogatásáért, hanem mindazért, amit a Virágvölgy fejlesztéséért is tett.

A kertészek rendezvényén a saját terméseikből összeállított kiállítás is várja az érdeklődőket.

20090709kertbcikk01.jpg

B. Tóth Éva