CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. július 09., csütörtök 20:40


Összetételében kárpát-medencei rendezvény a július végén induló a III. Turul Tábor

Összetételében kárpát-medencei rendezvény a július végén induló a III. Turul Tábor


Harmadik alkalommal szervezi meg a Rákóczi Szövetség Soproni Szervezete a Turul Tábort, Gyermek és Ifjúsági Táborban (9406 Sopron, Brennbergi út) 2009. július 31. és augusztus 5. között. Az idei rendezvény programjairól, előadásairól, meghívott vendégeiről tartottak sajtótájékoztatót a szervezők a fő támogatókkal együtt.

A sajtótájékoztatón a támogatók közül a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Firtl Mátyás, Sopron önkormányzata részéről Balogh Judit, önkormányzati képviselő volt jelen az eseményen.

Kovács Máté a Rákóczi Szövetség helyi elnöke a programok részletes ismertetése során elmondta: a bentlakásos tábor elsősorban a középiskolás és egyetemista korosztálynak szól, de az egyes előadásokra és egyéb kísérő programokra szeretettel várják a napi látogatókat is minden korosztályból. Napi – szállás nélküli – látogatás esetén a részvétel ingyenes.

A tábor idei előadói között lesz dr. Hargitay András világ- és Európa-bajnok úszó, Wittner Mária ’56-os hős, Tolcsvay Béla énekmondó, Géczy Gábor népi gyógyász, Kalapács József rockénekes, Molnár V. József néplélek-kutató, dr. Papp Lajos szívsebész professzor, Tőkés László, EP-képviselő, dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Ugron Gáspár főtitkár. A kulturális programok között augusztus 3-án táborban hangzik el először Kalapács József ,,A sólymok fészke” című akusztikus koncertje .

20090707turultc04c.jpg

Őstermelők vására, kézműves-foglalkozások – nemezelés, bőrművesség, gyöngyfűzés –, gyermekfoglalkozások, rovásírás egyaránt gazdagítja a programot. A tábor ideje alatt óvodát is működtetnek, így a szülők nyugodtan hallgathatják végig az előadásokat, míg gyermekeiket koruknak megfelelő játékokkal igyekeznek lefoglalni. Ősmagyar életképet is először láthatnak a soproniak a tábor területén.

A Rákóczi Szövetség Soproni Helyi Szervezete a III. Turul Tábor keretein belül rajzpályázatot hirdet három korcsoportban. Terveink szerint a pályamunkákból 2009. őszén kiállítást is nyitnak Sopronban. A pályázatról és a programokról részletesen a III. Turul Tábor honlapján olvashatnak részleteket.

Tóth Zsombor, a Rákóczi Szövetség helyi Ifjúsági szervezete nevében arról szólt, hogy a III. Turul Tábor alkalmával a felvidéki beiskolázási programra is gyűjteni fognak. A program a felvidéki magyarság beolvasztását hivatott megakadályozni, vagy legalább is lassítani Az anyaországban élőknek felelősséget kell érezniük a határon túli magyarok sorsa iránt, és támogatniuk kell a szülőföldön való boldogulásukat, ezért a Rákóczi Szövetség a beiskolázási programjában oktatási-nevelési támogatást biztosít a magyar nyelvű oktatási intézményekbe beiratkozó diákoknak.

Balogh Judit önkormányzati képviselőként, pedagógusként és édesanyaként, egyaránt támogatja a tábort.

Minden nemzet életében vannak olyan stratégiai fontosságú területek, melyek gondozása civil szervezetek eszközeivel hatékonyabb lehet, mint politikai módszerekkel. Ebbe a körbe tartozik a nemzeti öntudat felélesztése, ápolása, ősi hagyományaink, értékeink, valós történelmünk megismertetése minél szélesebb rétegekkel. A tábort szervező fiatalok jól tudják, hogy lelki és szellemi felemelkedés nélkül nincs társadalmi, gazdasági megújulás, nemzeti újjászületés – fogalmazott a képviselő asszony, aki az előző években szerzett tábor-élményei alapján is mint egy életre szóló, közösségteremtő alkalmakat ajánlotta a tábor foglalkozásait az érdeklődőknek.

20090707turultc02.jpg

Firtl Mátyás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében a legnagyobb elismeréssel szólt a tábor elvi elképzeléseiről és programjáról, arról, hogy a soproni program immár részvételében Kárpát-medencei rendezvénnyé nőtte ki magát, úgy, hogy Sopronba hozzák a szervezők azokat a hagyományokat, amelyek többnyire a határon túli magyar területeken élnek. A határokon átnyúló összefogásban a magyar gyökerek összetartoznak, így a kitűzött cél és a meghívott vendégek névsora, a tematika és az értékek példaértékűek.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat amúgy is ápol kapcsolatokat Szlovákiával, amelyek sorába az oktatást segítő, a kulturális kapcsolatokat erősítő tevékenységek támogatása beletartozik, ezért a felvidéki beiskolázási programot is támogatandónak tartja – mondta Firtl Mátyás, hozzátette: a mai világban, amikor a szlovák parlament a nyelvtörvényt elfogadta, nagyon is fontos a beiskolázás támogatása.

Hangsúlyozta: az is példaértékű, ahogyan Tőkés László személyén keresztül, – az ősi értékek, a régiós kapcsolatok, a határon túli magyarokkal való kapcsolataink mellett – az Európai Unióban való helyünk meghatározása is szóba kerül a rendezvényen.

- A város és a megye rangját egyaránt emeli a tábor – jelentette ki összegzésképpen a megyei alelnök, aki Tőkés Lászlóval közösen lesz jelen a táborban.

20090707turultc03.jpg

A III. Turul Tábor honlapja

BTÉ