CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2009. jĂşlius 22., szerda 14:52


Az Endeavour űrhajósai befejezték második űrsétájukat

Az Endeavour űrhajósai befejezték második űrsétájukat

Befejezték második űrsétájukat az Endeavour űrrepülőgép asztronautái a Nemzetközi Űrállomáson, amelynek legénysége hétfőn a Holdra szállás 40. évfordulóját ünnepelte.

David Wolf és Thomas Marshburn hétfő estétől 6 óra 53 percet tartózkodott a nyílt világűrben, ezalatt többek között felszereltek egy tányérantennát és egy szivattyút, s rögzítettek egy tartalék kompresszort az űrállomás külső platformján. A NASA az űrsiklóprogram 2010-re tervezett leállításáig maximálisan biztosítani akarja az űrállomás pótalkatrészekkel való ellátását. A legtöbb időt az antenna felszerelése vett igénybe.

Munka közben Marshbrun elejtette a 26 méteres biztosítókötelet. Időbe tellett, amíg sikerült megfogni és az űrruhához rögzíteni a rugalmas kábelt. Emiatt az űrhajósoknak nem maradt idejük a televíziós kamera felszerelésére a Kibo japán űrlaboratórium külső platformjára.

A hétfői volt az Endeavour tervezett öt tervezett űrsétája közül a második és a 202. az Apollo-11 űrhajósainak Holdra szállása óta. Neal Amstrong és Ewdin Aldrin 1969-es Holdra Holdra szállása volt a 13. űrséta az amerikai űrhajózás történelmében.

(MTI)