CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. augusztus 10., hétfő 19:36


Útfejlesztés és iskolabővítés

Útfejlesztés és iskolabővítés

A Regionális Fejlesztési Tanács ülésének legújabb, Sopront érintő döntéseiről számolt be ma dr. Fodor Tamás polgármester a városházán tartott sajtótájékoztatóján.

Sopron polgármestere elmondta: A 2009. évi települési önkormányzati belterületi közutak felújítása, korszerűsítése (TEUT) előirányzatra benyújtott pályázaton Sopron a Harkai út útburkolatának felújítására nyert támogatást, amelynek része a Kőszegi úti alúljáró megépítésével kapcsolatos, felszíni vízelvezetés is.


A Harkai út az Alsólővér városrész gyűjtőútja, szoros kapcsolatban áll az országos közúttal, valamint a Manninger utcán keresztül a József Attila lakóteleppel. Átkötő jellegénél fogva jelentős a szerepe a Kőszegi út tehermentesítésében. A felújítandó út hossza: 466 m, felülete: 2875 négyzetméter, és a Kőszegi úti elágazástól a Kőszegi úti visszacsatolásig tart.

A fejlesztés részeként megvalósul a Harkai út 3 cm vastag rétegének lemarása, a szegélyek javítása, kátyúzás és kiegyenlítés, majd ezt követően 5+3 cm vastag aszfaltszőnyeg terítése történik. Ezzel párhuzamosan az útkeresztezéseknél a gyalogátkelőhelyek átépítését és vakokat segítő térkő elhelyezését is elvégzik a szakemberek.

A fejlesztésnek köszönhetően a pályázott utca útburkolatának minősége javul, ezzel együtt csökken az ott élő lakosság zaj és környezeti terhelése. Az úthibák és kátyúk megszűnésével a balesetveszély, a gépjárművek károsodásának veszélye is csökken. A József Attila lakótelep és az Alsólővérek városrész megközelíthetősége javul, a város forgalma egyenletesebben oszlik el.

A 30,465 milliós fejlesztéshez az önkormányzat 15,465 milliós önrészt biztosít, míg a pályázaton nyert támogatás mértéke 15 millió forint.

A fejlesztés kezdete 2009 szeptembere, üzembe helyezését pedig, 2010. októbere végére tervezik a szakemberek.

Sopron a 2009. évi önkormányzati fejlesztések támogatása területi kötöttség nélkül (CÉDE) előirányzatra benyújtott pályázaton is nyert a soproni Deák Téri Általános Iskola ebédlőjének bővítésére 16,9 millió forintot, amelyhez 9,1 millió forintot tesz hopzzá az öünkormányzat saját forrásként.

- A fejlesztés elsősorban társadalmi célú, hiszen azt kívánjuk elérni, hogy a soproni Deák Téri Általános Iskolában tanuló gyermekek részére a kulturált körülmények között történő étkezést biztosítsuk, az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokról szóló rendeletben foglaltak maradéktalan teljesítésével.


A beruházásnak emellett gazdasági célja is van. Jelenleg az iskolában két tálalókonyha és egy étkező működik, melyek fenntartása nem gazdaságos, a kettős feltételek biztosítása jelentős tárgyi és személyi többletigényt jelent. Az iskola régi épületében található étkező felújítása már nem gazdaságos, az a fejlesztéssel megszűnne, és az új ebédlő bővítése történne meg – mondta el dr. Fodor Tamás.

A beruházásnak köszönhetően az iskola új épületében lévő ebédlőjének étkező tere 90 négyzetméterrel, valamint a tálaló 18 négyzetméternyi alapterülettel bővül. Ezáltal a meglévő étterem alapterülete közel a duplájára emelkedik.

A fejlesztés részeként korszerű – hőtechnikailag megfelelő – nyílászárók beépítésére, és a talajnedvesség elleni szigetelés megoldására is sor kerül.

A szeptemberben induló fejlesztést ez év végéig befejezik – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen dr. Fodor Tamás a Sopron-Fertőd Kistérség elnökeként arról is szólt, hogy további 4, illetve 9 kistérségi pályázat nyert CÉDE és TEUT-os alapokból.

BTÉ