CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. augusztus 10., hétfő 20:22


Büszkék gyökereikre

Büszkék gyökereikre

Az Ödenburg und Umgebung Kulturverein-t, magyar nevén a Sopron és környéke Kulturális Egyesületet az 1946-ban kitelepített németajkú soproniak alapították, a szülőföld iránti kötődésből és tiszteletből a németországi Bad Wimpfenben.
A Sopronból elszármazottak évente látogatnak Sopronba, hogy rokonaikkal találkozzanak, a régi ismerős és szeretett helyeket felkeressék.

Ez alkalommal a németajkú soproniak családtagjaikat is elhozták ,,a kulturális kirándulásra”. A csoportot Michael Töltl, az egyesület elnöke vezeti, ő az a soproni-bad wimpfeni, aki tavaly Sopron város Pro Urbe díját kapta. Michael Tölt Sopronban született, és nagyon sokat tett a bad wimpfeni Ödenburg Múzeum létrehozásáért és fenntartásáért, a rokoni szálak ápolásáért.

Az 54 fős csoport ezúttal járt Ágfalván, az evangélikus templomban valamint a soproni egykori evangélikus templomukba is ellátogattak, felkeresték egykori lakóházaikat, szülőházaikat. Sopronból tovább utaznak Pannonhalmára, Rönökre, Burgenlandba, majd Budapestre.

A Bad Wimpfenből érkezett vendégeket, akikkel együtt jött a németországi testvérváros polgármestere, Claus Brechter is, ma a soproni városházán dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte.

Dr. Fodor Tamás polgármester a város nevében köszönte meg a bad wimpfenieknek, hogy büszkék gyökereikre, és fontosnak tartják a szülővárossal, a szülőfölddel való kapcsolattartást, mint ahogyan megtiszteltetésnek tartja, hogy Bad Wimpfen polgármestere, Claus Brechter minden évben elkíséri a csoportot a soproni látogatásra. Sopron polgármestere azt is fontosnak nevezte, hogy a két város között a közös rokoni szálak, a szülőföld ereje mellett további olyan kapcsolódási területeket találtak, amelyek kiszélesítik a két város polgárai és szervezetei közötti együttműködési lehetőségeket.

Claus Brechter polgármester méltatta a Sopronnal való testvérvárosi kapcsolat fontosságát, amely mind a magánszemélyek, mind a szervezetek között hosszú évek óta jól működik.

Töltl Mihály emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi út, a Ödenburg und Umgebung Kulturverein 25. Sopronba szervezett útja.

Elismeréssel szólt arról, hogy a város láthatóan sokat fejlődik, szépül, ugyanakkor mgemelítette a Páneurópai Piknik, közelgő, 20. évfordulóját, azt, hogy ők, a Sopronból elszármazott németek, ezelőtt 20 évvel őszinte csodálattal, először aggodalommal, majd örömmel kísérték figyelemmel az akkori történelmi jelentőségű, soproni eseményeket, amelyek jelentős szerepet játszottak Németország megosztottságának megszüntetésében.

BTÉ