CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. augusztus 15., szombat 22:59


Koronaünnep és búcsú a soproni Nagyboldogasszony, Bencés (Kecske) templomban

Koronaünnep és búcsú a soproni Nagyboldogasszony, Bencés (Kecske) templomban


képek Képgaléria

Királyaink fejére általában a hagyományos koronázó városokban tették fel a legfőbb közjogi méltóság megtestesítőjét, a Szent Koronát, de a történelmi viharok többször is kikényszerítették, hogy más város adjon helyt ennek a szakrális ünnepnek. És Sopron mindig befogadó város volt.

Sopron Fő terén álló Bencés, a köznyelv által csak Kecske templomnak nevezett műemlék, történelmi kincseket rejteget. A török hódoltság idején III. Ferdinándot (1625) és két királynét is itt koronáztak, továbbá négy országgyűlésnek is helyszíne volt a templom. Hagyományaink megőrzésére és felelevenítésére a templom búcsúján, Szűz Mária mennybemenetelének napján koronaünnepet tartottak, amelyen a Szent Korona másolatát, a koronaőröket és történelmi zászlókat is láthatták a résztvevők.

A Szent Koronát a Mária szobornál dr. Fodor Tamás polgármesterrel együtt fogadták a soproniak, majd ünnepélyes bevonulással vitték a Fő térre, a Bencés templomba.

20090815sztkorona003m.jpg

- Történelmünk egy darabja elevenedik meg III. Ferdinánd 1625-ös megkoronázására emlékezve. Olyan történelmi pillanat, amelyhez hasonló, nem sok magyarországi városban történhetett meg – mondta Sopron polgármestere az ünnepséget megnyitó beszédében.

Ez az emlékezés a soproni szellemiség része, hiszen nagyban hozzájárul városunk múltjának jobb megismeréséhez. Mert, ahogy múlt nélkül nincs jelen, úgy a történelem igaz ismerete nélkül jövőnk se lehet.

20090815sztkorona010m.jpg

Dr. Fodor Tamás arról is szólt, hogy a Bencés templom városunk legelső, oklevelekben is említett miséző temploma. Ráadásul a polgári mecenatúra egyik ékes példájaként része a soproni szellemiségnek. Történelmünk jó példái, koronázóvárosunk méltósága fontos, és az, hogy ezen a napon, Nagyboldogasszonykor hívták össze királyaink a királyi tanácsot, ekkor tartották a törvénynapokat, mert az ország ügyeinek intézésekor is Máriához fordultak.

20090815sztkorona019m.jpg

Búcsúi szentmisét dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát mutatott be.

A búcsú alatt az érdeklődőkkel megtelt Sopron Fő tere, ahol jó hangulatú kézműves foglalkozás és játszóház várta a gyermekeket, akiket az Égzengő zenekar szórakoztatott.

BTÉ