CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. augusztus 29., szombat 14:36


A fotográfia soproni ünnepe

A fotográfia soproni ünnepe

A Soproni Fotóklub a Magyar Fotográfia Napja alkalmából idén is megrendezte szabadtéri kiállítását, amelyen egyrészt a Fotóklub tagjainak alkotásait, másrészt az idei fotópályázatra beérkezett, legjobbnak ítélt fotográfiákat állították ki a Széchenyi téren. A soproni önkormányzat nevében Sass László, az önkormányzat Kulturális-, oktatási- és sportbizottságának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és nyitotta meg a tárlatot.

Képgaléria

A Soproni Fotóklub negyedik alkalommal meghirdetett fotópályázatára 98 alkotó 488 képét küldte be. Ez a szám az országos pályázatok esetében tapasztalt részvételi arányokat messze felülmúlja – mondta Folz Tóbiás, a fotóklub vezetője. A soproni fotográfusok alkotókedve igazolja azt a rangot, amit az igényes, az eseményfotózásnál többet jelentő fotográfia Sopronban képvisel.


A szakmai zsűri döntése alapján 46 alkotó, 95 képét állították ki.
- A város fotósélete méltó azokhoz a hagyománykhoz, amelyeket Csik Ferenc, Diebold Károly, Radó Tamás alapozott meg – fejtette ki Sass László, önkormányzati képviselő, a Soproni Önkormányzat Kulturális-, oktatási és sportbizottságának elnöke.

Sass László külön szólt a Magyar Fotográfia Napjáról is.


A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2003-ban kezdeményezte a fotográfusok jeles napjának kiválasztását és évenkénti megünneplését. Sokféle évszám, dátum, esemény közül kellett kiválasztani azt, amely minden valószínűség szerint hatással volt - a maga korában - a magyarországi fotográfiai közélet kialakulásában. Ez pedig 1840. augusztus 29-e volt, amikor is Vállas Antal, a Magyar Tudós Társaság ülésén bemutatta a valóság hű megörökítéséhez szükséges eszközöket és eljárásokat. Vagyis mások jelenlétében készített fényképet (dagerrotípiát) szemléltetvén azt, hogy kellő érdeklődés esetén bárki képes hasonló felvételek készítésére. Ugyanezt a nyilvános bemutatót Párizsban egy évvel korábban rendezték meg - 1839. augusztus 19-én - de hozzánk az ehhez szükséges eszközök és konkrét leírások csak egy évvel később érkeztek el. Hírlapi tudósítások persze korábban is napvilágot láttak, de ezek alapján még nem lehetett elkészíteni a fényképeket. Ezért volt és van különös jelentősége Vállas Antal előadásának és gyakorlati bemutatójának. Ő ugyanis nem kívánta üzleti okokból eltitkolni a módszert, amellyel megörökíthetjük a számunkra fontos pillanatokat és vizuális látványokat.


Az eseményen tartották meg a pályázathoz kapcsolódó díjátadót is.

A Soproni Fotóklub díját Böröcz Tamás kapta. Dr. Nagyné Kovács Ágnes Sopron város díját vehette át, mígy Kurucz ádám a Pro Kultúra Nonprofit Kft. Díjában részesült. A Trend Info különdíjasa Nagy Bertold volt, Csigó Gergely különdíját Árpási Csaba kapta, továbbá Dr. Nagy Attila különdíjazottja Rámháp Balázs volt.

A szabadtéri kiállítás hétvégén tekinthető meg a Széchenyi téren, majd szeptember 10. és október 1. között a Gyermek és Ifjúsági Központban is láthatóak lesznek a fotográfiák.
B. Tóth Éva