CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2009. szeptember 02., szerda 21:24


Már követhető a jeladós kék vércsék útja az interneten!

Már követhető a jeladós kék vércsék útja az interneten!

 

A technika legújabb vívmánya adhat választ rá, hogy merre vonulnak és telelnek az év madarai, a kék vércsék Az eddigi kutatások alapján annyit lehet tudni, hogy a hideg hónapokat Afrikában töltik. Azt azonban, hogy közelebbről a fekete kontinens mely része ad otthont nekik ez idő alatt, teljes bizonyossággal még nem sikerült kideríteni!

 

Augusztus utolsó napjától vált elérhetővé a műholdas jeladókkal felszerelt kék vércsék mozgásait ábrázoló térkép. Az adók háromnaponta küldenek jeleket, melyeket mostantól folyamatosan minden hétfőn frissítünk a honlapon. Összesen nyolc madárra szerelték fel az apró készülékeket, melyek segítségével mostantól nyomon követhető vándorútjuk a műholdak és az internet felhasználásával. Az új adók már csak 5 grammosak, ezt a súlyt a termetesebb kék vércse tojók jelentős erőfeszítés nélkül elbírják

 

A madarakat el is nevezték a kutatók: Anita, Csenge, Jázmin, Magdi, Csalán, Hárpia, Heni és Virág néen találhatóak meg a térképen, útvonaluk szerint. A képrázatos látványt nyújtó esti gyülekezések már elkezdődtek, a jelölt madarak közül kettő, Csalán (Bihari-sík) és Virág (Borsodi Mezőség) már el is hagyta a Kárpát-medencét. Mindketten a Fekete-tenger partján vannak.

 

Vajon melyik madár éri el leghamarabb Afrika partjait? Melyik ad hírt először a kutatott telelőhelyről?

 

Jó böngészést mindenkinek!

 

 

A térkép a következő oldalon tekinthető meg: http://www.kekvercse.mme.hu/hu/gmap

 

Fotó: Molnár István Lotár

 

Háttérinformáció:

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Kék vércse LIFE programjában kutatja a kék vércsék életét, s az új jeladókkal lehetősége nyílik új információkat szerezni azok vándorlási szokásairól. A programban az MME partnere a Kőrös Maros Nemzeti Park Igazgatósága, a közös tevékenység célja a pannon biogeográfiai régióban élő kék vércsék védelme.

 

 (www.falcoproject.hu, www.mme.hu)