CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. szeptember 08., kedd 00:40


Búcsú a nyári Tejúttól : távcsöves bemutató

Búcsú a nyári Tejúttól : távcsöves bemutató

A Stella Sopron, a Magyar Csillagászati Egyesület Helyi Csoportja 2009. szeptember 11-én (pénteken) 19.45 órától "Búcsú a nyári Tejúttól" mottóval távcsöves bemutatót tart Sopronban a harkai platón.

Az idei "Nemzetközi Csillagászat Éve (IYA) '2009" rendezvényeink soron következő eseményeként ez alkalommal a lassan búcsúzni készülő nyári égbolt megcsodálására hívják és várják a szervezők a csillagos eget kedvelőket.

Kiss Gyula, a Stella Sopron vezetője elmondta: a kb. 21 órakor bekövetkező teljes sötétség alatt a Hold keltéig (22h 18m) bőségesen lesz időnk a nyári Tejút látványa (csillaghalmazai, ködjei), szomszéd csillagvárosunk, az Andromeda és más galaxisok megcsodálására. A Jupiter bolygó és holdjai már kora estétől vizsgálhatók lesznek, de láthatjuk az Uránusz és a Neptunusz bolygókat is.

- Csillagásztársaink természetesen megmutatják az égbolt csillagképeit, és szokás szerint készséggel válaszolnak a feltett kérdésekre - tette hozzá a csillagász.

Sopronban a városi kemping mellett levő a harkai platón (a volt autós gyakorló helyén) a városi fényszennyezettség ellenére még elfogadható élményben lehet része a csillagos eget kedvelőknek, ahol ismét szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Szeptember lévén különösen fontos gondolni arra, hogy a bemutató a szabadban töltött hosszabb tartózkodás, könnyen előfordulhat az alig +10° C-os hőmérséklet és páraképződés, így az ennek megfelelő öltözködést feltétlenül tartsuk szem előtt - tanácsolják a tapasztalt csillagfigyelők.

Arra is kérik az érdeklődőket, hogy az észleléseken fehér lámpát és gépkocsi fényszórót ne, csak vörös fényű (pl. szigetelőszalaggal leragasztott) lámpát használjanak!
A helyszínre gépkocsival nem lehet behajtani, parkolni pl. a kemping bejáratánál lehet.

A bemutatót csak megfelelő időjárás esetén tartják meg.


Honlap: http://sopron.mcse.hu/