CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2009. szeptember 09., szerda 21:26


Indul a kormányzati fűnyíró

- célba vették az oktatást és a szociális ágazatot

Indul a kormányzati fűnyíró - célba vették az oktatást és a szociális ágazatot

Pedagógusok juttatásai, gyermekétkeztetés, művészetoktatás, szociális és gyermekvédelmi ellátások - ezek a területek lesznek a kormányzati megszorítások fő vesztesei.

A Bajnai-kabinet kevesebb mint harmadára csökkentené a tanárok szakkönyvpénzét. Az eddigi 14 ezer forint helyett csak 4 ezer forintot adna évente, ezzel 1,4 milliárd forintot spórolnának. A művészetoktatás térítési díja 2010-től pedig akár a háromszorosára is emelkedhet - a kormány ugyanis úgy csökkentené a terület állami támogatását, hogy lehetővé tenné az önkormányzatok számára a térítési díj drasztikus emelését.

Nemcsak az oktatásban, hanem a szociális ellátásban is változtatnának az eddigi kötelező feltételeken - az alkalmazotti létszámnormák egy részét teljesen eltörölnék, más részük pedig csak ajánlott lenne.
A pedagógus érdekképviseletek már korábban jelezték: az osztályszervezési feltételek enyhítése, illetve az osztálylétszámok növelésének lehetővé tétele újabb pedagóguselbocsátási hullámhoz vezethet.
A szociális miniszter hallgat a tervezett megszorításokról - a kiszivárgott értesüléseket azonban nem cáfolta. Herczog László arra hivatkozik, hogy a kabinet szerdán fogadja el a 2010. évi költségvetés tervezetét, a tervezett intézkedések csak ezután lesznek nyilvánosak.