CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Mi1más

2009. szeptember 14., hétfő 09:09


A H1N1 fertőzések megelőzésére készítettek javaslat- és segélycsomagot

A H1N1 fertőzések megelőzésére készítettek javaslat- és segélycsomagot

A nemzetközi tapasztalatok szerint gyorsabban terjed az A(H1N1) influenzafertőzés az oktatási intézmények hallgatói között - áll az oktatási tárca honlapján szeptember 10-én közzétett és az egyetemek, főiskolák vezetői számára eljuttatott levélben, melyet az oktatási és az egészségügyi miniszter fogalmazott meg közösen.

Hiller István és Székely Tamás javaslat- és segélycsomagja tartalmazza a szükséges intézkedéseket, mint a gyakori fertőtlenítés vagy szükség esetén az oktatás korlátozott ideig tartó szüneteltetése.

A miniszterek felhívják az intézmények vezetőinek figyelmét: "az idei influenza szezonban Magyarországon is megkezdődhet az új influenzavírus járványos terjedése." A levél szerint a védőoltás már október elején elérhető lesz. Fontos azonban a tárcák vezetői szerint is, hogy az oktatási intézmények felkészüljenek az influenza terjedését gátló és lassító intézkedésekre. Ezek a járványhullám idejétől és súlyosságától függően többek között a következők lehetnek: "az influenzaszerű tüneteket mutató hallgatók és oktatók azonnali hazaküldése, a gyakran használt felületek gyakori fertőtlenítése, szükség esetén az ÁNTSZ-szel előzetesen egyeztetve az oktatás korlátozott ideig történő szüneteltetése."

A miniszterek ajánlása szerint felkészülési tervet kell készíteni, vagy azt frissíteni az influenzajárvány megelőzésére, követni kell a hivatalos honlapokon, mint például az ÁNTSZ vagy az Országos Epidemiológiai Központ oldalán közzétett információkat. Ügyelni továbbá a megfelelő higiéniára, a meghozott intézkedések kommunikációjára. Felkérik továbbá a rektorokat, működjenek együtt az ÁNTSZ illetékes regionális vagy kistérségi intézetével és juttassák el a levélhez csatolt információkat a hallgatói önkormányzatok és a hallgatóiknak elhelyezést biztosító kollégiumi vezetők számára is.

(EduPress)