CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. szeptember 27., vasárnap 20:33


Újabb felújított utat adott át Sopron városvezetése

Újabb felújított utat adott át Sopron városvezetése


Kitűnő minőségű, teljesen felújított út vezet Brennbergbányáról Hermesbe és az ausztriai Récény felé, annak eredményeként, hogy a soproni önkormányzat és a Tanulmányi Erdőgazdaság összefogásával megújult a Hermesi út. Az útfelújítást követően jelentősen javultak a biztonságos közlekedés feltételei.
képek Képgaléria

20090926hermes014m.jpg

Abdai Géza, dr. Simon István alpolgármesterek, dr. Fodor Tamás polgármester, Csapó József, a Soproni Erdészet vezetője, Kerekes Attila, városi főmérnök, Varga Mária, Zombori István és Balogh Judit önkormányzati képviselők az átadáson

A felújított utat ma Sopron városvezetése, dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza és dr. Simon István alpolgármesterek adták át, a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) képviselője, több, a Fidesz-KDNP frakciójában dolgozó önkormányzati képviselő és a sajtó jelenlétében.

20090926hermes021m.jpg

Dr. Fodor Tamás polgármester az átadáson elmondta: Az út burkolata az elmúlt években olyan mértékben leromlott, hogy egyes szakaszokon balesetveszélyes volt a közlekedés. A fejlesztéssel egyrészt a településrészen élők napi közlekedése lett biztonságosabb, másrészt a határ megszűntetését követően a határon átvezető, megnövekedett közúti forgalom biztonságosságát is szolgálja a fejlesztés.

A közel 4 kilométer hosszúságú utat két réteg aszfalttal látták el 3 méter szélességben. Az út teljes hosszán elvégezték a csapadékvíz-elvezető árok és az átereszek tisztítását, helyreállítását. A beruházás teljes költsége 54 millió forint volt, melyből 18 millió forintot finanszírozott a soproni önkormányzat.

20090926hermes025m.jpg

- Több mint 15 éve nem újították fel ezt az utat, voltak útszakaszok, amelyeken az út maga már nem is létezett, annyira tönkrement - mondta Sopron polgármestere, hozzátéve: ,,pedig itt is soproniak élnek, akiknek ugyanúgy biztosítani kell a normális közlekedést, és az élhető környezetet.

Csapó József, a Soproni Erdészet vezetője a város együttműködő segítségét emelte ki abban, hogy ez immár a második olyan út a Soproni Parkerdő területén, amelyet sikerült közösen felújítani. Az Erdőgazdaság fontos kiszállító útja is, ez, amely egyaránt szolgálja az Erdőgazdaság, a helyi lakosok és a turisták érdekét.

20090926hermes016m.jpg

Dr. Simon István alpolgármester olyan nagyszabású, produktív, gazdasági jelentőségű együttműködésnek nevezte a TAEG-gal történt útfelújítást, mint amilyenre még nem volt példa. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester részletesen kifejtette az utóbbi időszakban a Soproni Parkerdő területén megvalósult útfelújítások gazdasági jelentőségét, hiszen az ország második legnagyobb, de mindenképpen a legfejlettebb parkerdejében a természetturizmus jelentős gazdasági tényező. A Récényi út közelmúltbeli és a Hermesi út felújításával, pedig egy olyan, a Sopron környéki erdőket összekötő, egységes túraútvonal vált – gyalog, kerékpárral, vagy akár gépkocsival is megközelíthetően – járhatóvá, amely 2 nagy feltáró környékbeli túraútvonalat jelent, és nagy mértékben elősegíti a természetturizmust.

Abdai Géza alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a Hermes környékén élők több mint másfél évtizedes közlekedési gondjait sikerült megoldani a jelenlegi városvezetésnek. Egyben sajnálatosnak nevezte, hogy az eltelt másfél évtized alatt a körzet jelenlegi képviselője gyakorlatilag magára hagyta az itt élőket, hiszen a legszükségesebb fejlesztéseket sem tudta kieszközölni az eddigi ciklusok alatt. Hiszen néhány évvel ezelőtt, ha lett volna szándék arra, akkor kevesebb pénzből lehetett volna egy kevésbé rossz állapotú utat helyrehozni – mondta Sopron alpolgármestere, amit megerősített a TAEG jelenlévő képviselője is.

20090926hermes044m.jpg

A Hermes környékén élőknek eddig gondot okozott a téli időszakban való közlekedés, mint ahogyan a mentő számára sem volt a településrész mindig elérhető télen. Az új úttal ezek a gondok is megoldódtak, amit a város jelenlegi Fidesz-KDNP-s vezetése annak ellenére fontosnak tartott, hogy a jelenlegi gazdasági konjunktúra közepette egy nehezebb gazdasági helyzetben nyilván nagyobb áldozatvállalást jelent.

B. Tóth Éva