CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. oktĂłber 07., szerda 20:29


A kormány ne gyengítse tovább a rendőrséget!

A kormány ne gyengítse tovább a rendőrséget!

Jelentős létszámleépítés lesz a rendőrségnél, amely a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot is érinti. Bajnai Gordon kormányának tervei szerint megyénkben 122 rendőr válik munkanélkülivé november 1-ét követően. A döntés, mintegy 50 soproni rendőrt érint – tájékoztatta ma a sajtót Abdai Géza alpolgármester a soproni városházán tartott sajtótájékoztatóján.

- Elfogadhatatlannak tartjuk a létszámleépítést, hiszen másról sem hallani a híradásokból, mint az egyre nagyobb méreteket öltő erőszakról és a bűncselekmények számának emelkedéséről.

A rendőrség országos szinten is létszámhiánnyal küzd, nem egyszer fordult elő, hogy a soproni kapitányságról vezényeltek erősítést a fővárosba. Ez ellen a közgyűlés írásban is felemelte a szavát – jelentette ki az alpolgármester.

A közrend és közbiztonság fenntartása állami feladat, így a működtetésért és a finanszírozásért is a kormány a felelős. A kormány feladata a költségvetési források biztosítása, és nem az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatoké.


- Mindezek ellenére a soproni önkormányzat lehetőségeihez mérten hozzájárul a helyi közbiztonság javításához, ezt a célt szolgálja a kiépített figyelőkamera rendszer is. Az önkormányzat anyagi támogatást adott a soproni rendőrségnek a benzinköltségek egy részének finanszírozásához is, hiszen az állandó rendőri jelenlét növeli a város közbiztonságát – fogalmazott Abdai Géza.

Sopron alpolgármestere hozzátette: A soproniak közbiztonsága érdekében az önkormányzat tiltakozik a létszámleépítés ellen. Arra kérjük a kormányt, hogy ne gyengítsék tovább a rendőrséget, keressék meg a költségvetésben a megfelelő működtetéshez szükséges anyagi forrásokat. Amennyiben ez a kormányzat erre nem hajlandó vagy nem alkalmas, akkor a következő kormányzat feladata lesz a rend és a törvényesség szakszerű biztosítása.