CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. oktĂłber 07., szerda 20:38


Tisztelet a hősöknek

Tisztelet a hősöknek


"Adassék örök dicsőség annak a magyar katonának, aki fegyverrel védi a hazát!" - ezzel a jelmondtattal hirdette meg ünnepségét az 1944-45-ben volt magyar katonák Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, a szervezet által elhelyezett emléktáblánál, Sopronkőhidán.


|Képgaléria


Az 1944-45-ben volt Magyar Katonák Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete katonai tiszteletadással és koszorúzással tartott emlékező ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére, valamint az 1944-45-ben a nácizmus elleni katonai vezetők és a fasizmus által kivégzett magyar hősökre és mártírokra emlékezve.


Beszédet Sebestyén Pál, a szervezet elnöke mondott, aki méltatta a haza védelmében, valamint a szabadságért életüket áldozók hősiességét. A szónok arról is szólt, a hősök emlékezetének felidézése, tetteikre való emlékezés, a múlt ismerete és tisztelete a mai nemzedék számára is fontos kell, hogy legyen.

20091006skohc08.jpg

Sebestyén Pál nemcsak szemtanúja volt történelmi eseményeknek, hanem a harcok résztvevőjeként fegyverrel védte a hazát, akkor, amikor a kötelesség a harctérre szólította.


A hősök emlékét Lentulai Attila, református esperes és Zsebedics József, római katolikus kanonok a helyszínen tartott ökumenikus áhitattal is felidézte.

,,Azok a szabadsághősök, akik áldozatul estek minden önkénynek megérdemelnék, hogy nevüket mártíromságukat a szívünkben hordozzuk. Mert előttük nem szó, hanem véres valóság volt a nemzet becsülete, függetlensége. Ezért vállalták a szenvedést és a mártíromságot is. E napra, és a rájuk való emlékezés megint időszerű lesz. Mert emlékeztetőül szolgál a közömbösségbe süllyedő népnek, nemzetünkre arra, hogy hogyan lehet, milyen lélekkel lehet a nemzetet megmenteni, jövőt mutatni a zavaros, erkölcsileg zűrös helyzetben egy népnek.” – mondta Lentulai Attila, református esperes a megemlékezésen.

A Sopronkőhidai Büntetésvégrhejató Intézet falán elhelyezett emléktábláknál a résztvevőkkel együtt, elhelyezte koszorúját Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat alelnöke is.

20091006skohc04.jpg

.

20091006skohc09.jpg

sopron.hu