CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2009. október 08., csütörtök 18:22


Balogh Judit: év közben hozná nehéz helyzetbe a kormány az oktatási intézményeket és fenntartóikat

El a kezekkel az óvodáktól és az iskoláktól!

El a kezekkel az óvodáktól és az iskoláktól!

Balogh Judit: év közben hozná nehéz helyzetbe a kormány az oktatási intézményeket és fenntartóikat azzal, hogy a közoktatást érintő normatív támogatásokat nem tanév végén, hanem tanév közepén, januárban csökkentené.

Önmagában már a csökkentés is elfogadhatatlan az oktatás területén, de különösen cinikus dolog tanév közben változtatni a finanszírozási feltételeken.

Az önkormányzatok ugyanis, amikor arról döntöttek tavasszal, hogy tudják-e finanszírozni a szeptembertől kezdődő tanévet, akkor a költségvetési törvényben szereplő számokat vették alapul, amely az egész tanévre garantálta az állami támogatás összegét.

A kormány viszont most úgy akarja módosítani a hatályban lévő idei költségvetést, hogy tanév közben is csökkenthesse az oktatás támogatását, már 2010 januárjától.

Az év közbeni csökkentés felháborító. A közoktatási törvény ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a fenntartók év közben változtassanak az intézmények működési feltételein, így a kieső pénzt az amúgy is kivéreztetett önkormányzatoknak, egyházaknak kell finanszíroznia.

Sopron önkormányzati fenntartású intézményeiben mindez 7118 gyermeket érint az óvodásoktól egészen a középiskolásokig. Az újabb szocialista megszorítás mintegy 90 milliót vonna el a soproni gyermekektől. Az óvodáktól 15 millió, az általános iskoláktól 30 millió, míg a középiskoláktól 41 millió forintot. És akkor még nem tettünk említést a soproni egyházi oktatási intézményekben tanuló csaknem kétezer fiatalról.

A szocialisták költségvetési tervezete az elmúlt 20 esztendő legveszélyesebb költségvetése. Éppen azért, mert nemcsak a következő egy évre, hanem a jövőnkre, sőt a gyermekeink jelenére és jövőjére is veszélyt jelent.