CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. október 09., péntek 19:18


Sopron a legvirágosabb magyar város!

Sopron a legvirágosabb magyar város!

Ma, nagyszabású ünnepség keretében vehette át Sopron a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben elnyert legvirágosabb magyar város címet jelentő elismerést. A legvirágosabb falu idén a szintén Győr-Moson-Sopron megyei Lipót lett. A Virágos Magyarországért verseny két, Győr-Moson-Sopron megyei győztese képviseli Magyarországot a 2010. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe).

A Sopronban tartott díjátadó ünnepségre mintegy 340 önkormányzat képviselője kapott meghívást a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba.

Az európai tapasztalatokat felhasználva, 1994-ben hirdette meg az Országos Idegenforgalmi Hivatal az első országos Virágos Magyarországi Versenyt, amely megmérettetés ma már települési területi, megyei és regionális szintekre is kiterjed.

20091009viragosmc06.jpg

A verseny célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településeken az életminőség javítása, közterek, utcák, intézmények virágosítása, a zöld felületek ápolása, a hagyományos magyar virág- és kertkultúra felélesztése és kiteljesítése a lakosság bevponásával, tekintetbe véve a környezetvédelem, sz ökológiai egyensúly követelményeit. 2009-ben 334 település nevezett be a versenybe – mondták el a verseny szervezői – Prutkay János, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság elnöke, Pollák Erika projekt koordinátor, Forgács Imre, államtitkár – az ünnepséget megelőzően tartott sajtótájékoztatón, amelyen a győztes települések képviselői – Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője, Győr-Moson-Sopron Megye alelnöke, dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere és Tóth József Péter, Lipót polgármestere is jelen voltak.

20091009viragosmc07.jpg

A 2009. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéről (Entente Florale Europe), amely 12 ország részvételével zajlik, a nemzetközi zsűri elnöke, az ausztriai Monika Hetsch számolt be.

Firtl Mátyás, egyrészt Sopron országgyűlési képviselőjeként, másrészt Győr-Moson-Sopron Megye alelnökeként külön örömét fejezte ki, hogy két megyei település is van a nyertesek között. Emlékeztetett arra, hogy nemhiába Sopron nyerte el a Családbarát Önkormányzat címet is, hiszen, ha valaki a kisebb, családi közösségek érdekében tesz, az a nagyobb közösség érdekében is megfelelően teszi a dolgát.

20091009viragosmc01.jpg

- Sopron városvezetésének az élhető város megteremtése érdekében való elkötelezettségét minősíti, hogy Sopron képviselheti a verseny európai szintjén jövőre Magyarországot. Ez annál inkább nagy teljesítmény, hogy az önkormányzatok jelenlegi nem kedvező finanszírozási körülményei ellenére is áldozott a város arra, hogy rendbe tegye utjait, köztereit, körforgalmakat építsen, széppé és élhetővé tegye a várost, virágosítsa közterületeit, miközben az itt élők életminőségének javítása érdekében is folyamatosan dolgozik. Nem véletlen, hogy a díjazott települések által Dunántúl lett a verseny nyertese az előző évben és idén is – tette hozzá Firtl Mátyás.

20091009viragosmc04.jpg

A Parlament Európai ügyek bizottságának alelnökeként, pedig a képviselő azt emelte ki, hogy a közös Európához való csatlakozás lehetőségét megteremtő egyik fontos történelmi esemény, az 1989-es Páneurópai Piknik helyszíne ma egy szépen rendezett emlékhely.

- Sok éves közös munka eredménye, amit a városra jellemző polgáriasult szemlélettel, összefogással sikerült elérni – mondta dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

20091009viragosmc03.jpg

- A környezettudatos személet jelenléte Sopron iskolavárosi, ,,zöld” egyetemi városi minőségének köszönhető, és annak, hogy az itt élők fogékonyak a zöld szemléletre. A történelmi város szépsége, rendezettsége egy olyan értéket közvetít, amelyet kötelességünk megvédeni és óvni. Dr. Fodor Tamás megköszönte mindenkinek a munkáját, amivel hozzásegítette a várost ahhoz, hogy célját elérhesse. Külön megköszönte dr. Simon István alpolgármester munkáját, ,,aki motorja, megszállottja volt az elkötelezett városszépítésnek”.

A cím kötelez és Magyarország nemzetközi képviseletét a város méltó módon fogja ellátni – mondta Sopron polgármestere.

A soproniak méltán büszkék városukra, hiszen a közterületek az elmúlt években egyre szebbek és gondozottabbak lettek. Az ide érkező turisták szinte mind kiemelik: csodálatosak a zöldterületek, Sopron igazi élhető és szerethető város. Ezt a munkát értékelte a Magyar Turizmus ZRt. „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyének zsűrije.

Sopronban közel 1 millió négyzetméter közterületet és 50 hektár parkerdőt gondoz a Sopron Holding Zrt. Az önkormányzat kérésének megfelelően az elmúlt esztendőkben folyamatosan növekedett az egynyári növények száma. Idén 90 ezer palántát ültettek ki a Holding munkatársai és 10 ezret pedig ingyenesen osztottak ki a soproniak között. A soproni közterületek valóban sokszínűek, amit az is bizonyít, hogy összesen 42 fajta növény került a parkokba, körforgalmakba és köztéri vázákba.

Az őszi virágosításnál is impozánsak az adatok: 15 ezer hagymás növény mellett 25 ezer egyéb kétnyári palánta kerül kiültetésre. A fásítás területén is nagyot lépett előre az önkormányzat. Koncepcionálisan, tudatosan választott fajtákat ültettek el, tavaly és tavalyelőtt 600-600 új fa került ki a közterületekre. Nagy siker a csemeteosztási akció is, mely során azoknak a soproniaknak adnak kiültetésre váró csemetéket, akik vállalják a kiültetést.

Az önkormányzat nem csak maga tesz a zöldebb, élhetőbb Sopronért, hanem az itt élők is. Az önkormányzat minden évben környezetszépítési versenyt hirdet, és díjazza a legszebb, legvirágosabb házakat, intézményeket.

A mostani elismerés a soproniak környezettudatos magatartását is dicséri, az önkormányzat köszönetet mond mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a sikerhez.

Tóth József Péter, Lipót polgármestere elmondta azok a kötelességek és az a felelősség, ami a díjjal a nemzetközi megmérettetés területén együtt jár teljesen megegyezik azokkal a célokkal, amelyeket a település is kitűzött maga elé, hogy évről évre szebb és rendezettebb legyen a település.

20091009viragosmc05.jpg

A díjátadó ünnepségen több országgyűlési bizottság, minisztérium, szövetség, szervezet, alapítvány, országgyűlési alelnöki, továbbá miniszterelnöki díjat is átadtak, amelyek között a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat díját Kunsziget részére Firtl Mátyás alelnök adta át Kunsziget polgármesterének.

BTÉ