CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2009. oktĂłber 14., szerda 17:22


Sajtótájékoztatót tartott Osváth András, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke.

A kormányzati megszorítások a szegényeket tovább sújtják

A kormányzati megszorítások a szegényeket tovább sújtják

Sajtótájékoztatót tartott Osváth András, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke

- A 2010-es országos költségvetés az eddigi legnagyobb megszorításokat, elvonásokat tartalmazza a rendszerváltás óta, mind az önkormányzat, mind a lakosság részére. Az elmúlt évhez hasonlóan továbbra sincs tekintettel a nehéz anyagi körülmények között élőkre.

A jelenlegi kabinet egy olyan büdzsét akar elfogadtatni, amely rossz az embereknek, bünteti a munkában dolgozókat, elvesz a családoktól, jelentős mértékben rontja a nyugdíjasok és a szociálisan rászorulók élethelyzetét. Ugyanakkor látjuk, több állami cég vezetői havonta több millió forintos fizetést kapnak és 100 milliós végkielégítéssel távoznak- mondotta bevezetőjében Osváth András, majd így folytatta:

- Siralmas számok olvashatók ki a kormány költségvetés-tervezetéből a szociális területen is, hiszen az előző évhez képest 84 milliárd forintos csökkentést terveznek a szocialisták. A legszembetűnőbb elvonás, hogy megharmadolták a lakossági energiaköltségekhez való hozzájárulást és 2011-ben már egyáltalán nem terveznek lakossági energia kompenzációt.

Csökken a családi pótlék reálértéke, melynek összegét 2010. december 31-ig befagyasztották. Csökken az anyasági támogatás előirányzata, és kevesebb pénz jut a mozgáskorlátozottak gépkocsi-szerzésének és átszerelésének támogatására is. 2002 óta a munkanélküliség folyamatosan növekszik Magyarországon, és mára több mint félmillióan keresnek állást. Mindezek ellenére a kormány csökkenti a munkaügyi központoknak szánt pénzt és tovább mélyíti a válságot.

- A kormányzati megszorítás a soproni szociális intézményeket is érinti. A Szociális Szolgáltató Intézmény, a Gyermekjóléti Központ, az Egyesített Szociális Intézmény és a Napszak Integrált Intézet 2009-ben 491 millió forintos központi állami normatívát kapott, ez a tervezett jövő évi költségvetésben közel 50 millió forinttal lesz kevesebb. Ez a működési bevételek közel 10%-a.

- Teljesen világos, hogy a szociális válságot a kormány nem tudja, vagy nem akarja megoldani, ezért az összes problémát áthárítja az önkormányzatokra, melyektől 120 milliárd forintot vonna el 2010-ben. A szocialisták azzal kérkednek, hogy az elmúlt 20 évből 12 évet ők kormányoztak. Ennek ez az eredménye! Ezt a megszorító költségvetést készül elfogadtatni a kormány, és ezt készül megszavazni Kránitz László MSZP-s képviselő – mondotta végezetül Osváth András, a FIDESZ-KDNP önkormányzati képviselője, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke.

Pluzsik Tamás