CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. október 15., csütörtök 22:15


Értékekről, amelyek a mentális higiéné velejárói

Értékekről, amelyek a mentális higiéné velejárói

Tizedik alkalommal ad otthont a Soproni Mentálhigiénés Napoknak a Gyermek-és Ifjúsági Központ. Az október 14. és 16. között megrendezendő szakmai seregszemle középpontjában a nyelvhasználat mentálhigiénéje áll. A rendezvénysorozat előadásain többek között olyan neves szakemberek osztják meg gondolataikat a közönséggel, mint Dr. Czeizel Endre, Grandpierre Attila, Born Gergely, Vekerdy Tamás, vagy Pap Gábor.



A mai ünnepélyes megnyitón a város nevében Abdai Géza, a közösségi ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

- A 21. században sok szó esik az egészségről, illetve annak hiányáról. Ezalatt természetesen nemcsak a testi, hanem a lelki, szellemi egészséget is értjük. A mentálhigiéné fogalma sokkal gazdagabb, összetettebb tartalmú, mint a szinonimaként használt lelki egészség. Érzelmi világunk egészséges fenntartásához közös összefogásra, közös munkára van szükség.

A nyelv az emberi kommunikáció legáltalánosabb eszköze, minden társas tevékenység nélkülözhetetlen feltétele – mondta köszöntőjében Abdai Géza.

Hozzátette: Meghatározó szerepet játszik az egyének gondolkodásában is. A nyelv legelterjedtebb típusa az emberi beszéd. Mai, felgyorsult világunkban egyre magasabb szintűek az elvárások, ezzel párhuzamosan pedig a tanulási zavarokkal küzdő gyermekek száma egyre nő hazánkban.

- A szakemberek azok, akik először észreveszik, ha valamilyen problémával küzd a gyermek és azért, hogy a speciális nevelési módot igénylők száma csökkenjen, a legtöbbet Önök tehetik – mondta a nyitókonferencia résztvevőinek Sopron alpolgármestere.

Abdai Géza arról is szólt, hogy a magyar társadalom sokféle vonatkozásban terhelt a lelki egészségmegőrzését illetően. A modern életmód az emberek számára megpróbáltatásokkal teli. Ezt a élethelyzetet hivatottak kezelni a szervezett humán szolgálatok, mint a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók, a szociális területen dolgozók.

A Mentálhigiénés Napokon elhangzó előadások és programok előtt, a szervezők köszönetük jeleként egy-egy jelképes ajándékot adtak át mindazoknak, akik az elmúlt évtized alatt a Mentálhigiénés Napok sikerét elősegítették.

A programsorozat olyan értékeket helyez a középpontba, amelyek a mentális higiéné velejárói.

BTÉ