CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. október 15., csütörtök 22:31


Firtl Mátyás: Nemzetellenes a költségvetés

Firtl Mátyás: Nemzetellenes a költségvetés

Politikailag káros, szakmailag rossz a 2010-es költségvetés, melyet nem szabad megszavazni – mondta soproni sajtótájékoztatóján Firtl Mátyás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), aki soproni sajtótájékoztatóján beszámolt a Sopron és térsége érdekében beadott módosító indítványairól is.

Elfogadhatatlan és nemzetellenes a 2010-es költségvetés, hiszen elvon az önkormányzatoktól és az emberektől – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján Firtl Mátyás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP). Hozzátette: a 2010-es költségvetési tervezetet nem szavazza meg, és felszólítja Kránitz László MSZP-s képviselőt, hogy ő se tegye.

- A költségvetés politikailag káros és szakmailag is rossz, hiszen 900 milliárd szakmai elszámolási hibát tartalmaz – mutatott rá Firtl Mátyás, aki kijelentette: a 2010-es költségvetés nemzetellenes, azért az IMF-hitelt adók feltételeit teljesíti, és nem az emberek érdekében készült.

A 2010-es, szocialisták által készített költségvetés az önkormányzatoktól elvon, holott a szocialista kormányzás alatti 8 évben kivéreztetett önkormányzatok intézményeik működtetésében már minden lehetséges racionalizálást végrehajtottak: összevontak, bezártak intézményeket, és már nincs hova hátrálniuk.


Firtl Mátyás emlékeztetett Soprontól a kormány 485 milliót von el a kórházon kívül, Győr-Moson- Sopron Megyétől pedig, 672 millió forintot; teszi ezt annak ellenére, hogy az önkormányzatok az állam helyett feladatokat látnak el.

Azért, hogy az ország oda jutott, ahol most van, Bajnai Gordont súlyos személyi és szakmai felelősség terheli – mondta Firtl Mátyás.

Az EU-s források a kormány alkalmatlansága miatt nem jutnak el a településekhez, vállalkozókhoz. A határon átvezető utak fejlesztésének pénzforrásai is hiányoznak a jövő évi költségvetésből – mondta Firtl Mátyás, aki beszámolt azokról a módosító indítványokról, amelyeket a jövő évi költségvetéshez Sopron érdekében adott be.

Firtl Mátyás módosító indítványai a 2010-es költségvetéshez: a Győri út - Ipar körút kereszteződés közlekedési lámpás szabályozásának kiépítése, a soproni észak-nyugati gyűjtő út megépítése, Kópháza - Balf - Fertőrákos út és kerékpárút építése, az Apácakert lakónegyed összekötése a 84-es úttal, a soproni Szent-Mihály templom felújítása, az M9-es és az A3-as út összekötése Sopronnal - tervezési fázisa, a Harka– Sopronnyék (Neckenmarkt) közötti út fejlesztése, Sopron kibővült műemléki jelentőségű területeinek felújítására pályázati alap létrehozása, és közösen Ivanics Ferenc képviselővel az M9-es főút Győr – Moson – Sopron megyei szakaszának előkészítése és az Ausztriát és Magyarországot összekötő határmenti utak tervezése.



– A Fidesz módosító javaslatai összesen 450 milliárd forintot „mozgatnak meg". Az ellenzéki párt készített egy 175,8 milliárd forintos önkormányzati csomagot, amelyben az oktatási, szociális, egészségügyi normatívákat, illetve a helyi közlekedés támogatását próbálja rendezni. A képviselő hozzátette, emellett egy 230 milliárd forintos gazdaságélénkítő-munkahelyteremtő és egy 45 milliárd forintos, az egészségügyet érintő csomagot is benyújtott a Fidesz.

Sopron országgyűlési képviselője kifejtette: a jelenlegi adórendszer ésszerűtlen, azokat bünteti, akiket támogatnia kellene, munka-, vállalkozás- és családellenes.

- A Fidesz-KDNP szövetség kormányrakerülését követően visszavonja az új költségvetést, ami egy gazdasági vészhelyzet időszakában kell majd új alapokon megalkotni – mutatott rá Firtl Mátyás.