CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2009. oktĂłber 17., szombat 20:57


72 óra kompromisszumok nélkül - három nap a tettek mezején

72 óra kompromisszumok nélkül - három nap a tettek mezején

Idén ősszel a három történelmi keresztény egyház és ÖKI ismét megrendezi a 72 Óra kompromisszumok nélkül elnevezésű országos ökumenikus ifjúsági programot, amelynek keretében a fiatalok a rászurolóknak, nélkülözőknek segítenek, hasznos munkát végeznek olyan közösségek részére, ahol erre a legnagyobb szükség van.

képek |Képgaléria

A soproni esemény ,,nyitórendezvényén”, a Gyermekek és Családok Átmeneti Otthonában ma, Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő is kivette a részét az otthon körüli munkákból.

Az eseményen nagy számban jelentek meg a Szent Orsolya Római Katolikus Iskola és Gimnázium és a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum diákjai, akik kerítést festettek, kitakarították az udvart.

Firtl Mátyás köszöntőjét megelőzően a szervező, Győri Katolikus Egyházmegye nevében Barcza Attila ismertette a háromnapos program célját, majd Boglári Zoltán, a helyi Kereszténydemokrata Ifjúsági Szövetség (IKSZ) elnöke szólt a másoknak való segítségnyújtás fontosságáról.

Firtl Mátyás Sopron országgyűlési képviselőjeként a város nevében is köszöntötte ,,a tettek mezejére lépett" fiatalokat.

Tisztelt Megjelentek! Kedves Fiatalok!

Van egy örömhírünk mára, és az elkövetkező 72 órára: tehetünk egymásért!

Gondos szervezőmunkával a Győri Egyházmegye és a helyi tenni akaró fiatalok feltérképezték, megszervezték a 72óra kompromisszumok nélkül programját, megkeresték, hogy hol és miként lehet segíteni.

Tudjuk ennél sokkal több hely van, és a segítség sokkal több formájára lenne szükség, akár a közvetlen környezetünkben is.

Mégis, a mai alkalom fontos, mert jel a világnak arra, hogy vannak segítségre szorulók, olyanok, akik várják, hogy feléjük forduljunk, törődjünk velük.

És jelzés arra is, hogy igenis, lehet és kell időt és energiát szánni embertársainkra, a közvetlen közelünkben élőkre.

Tehetünk egymásért! Tennünk kell egymásért!

Mert a cselekvő szeretet az igazi jele annak az értékrendnek, amelyet nem elég elmondani, megvallani, ismertetni, de amelyet cselekednünk kell.

Csak a cselekvő szeretet által válik érvényessé a jószándék.

Ma, amikor a legrászorulóbbak számára jut a legkevesebb segítség a nagy közösből, akkor bizony mi, a legtöbbet tehetjük értük azzal, hogy sokkal de sokkal több odafigyelésben, szeretetben, gondoskodásban részesítjük őket.

"Szegények mindig lesznek veletek..." - hangzott el a Megváltótól, és mi is tudjuk, látjuk: mindig lesznek segítségre szorulók is. De tudnunk kell azt is, hogy mindig lesznek olyan választott emberek is, akik észreveszik és meglátják a szükséget szenvedőket és iparkodnak segíteni.

A kegyelem legnagyobb ajándéka, ha ezek a választottak között lehetünk, ha megadatik nekünk a másnak való segítségnyújtás ajándéka és öröme.

Kedves Fiatalok!

Sokszor kifogásoljuk a globalizmus hatásait.

A Németországból indult, és a már több, európai országban megtartott, 72 Óra Kompromisszumok nélkül akció a globalizáció egyik olyan pozitív megnyilvánulása, a segítőszándék országhatárokat legyőző globalizmusa, amelyhez nagyon sok hasonlót kívánunk.

Mert Isten is nagy globalista a maga módján: a szeretetben. A világot globálisan teremtette jónak. Jónak, szeretetből, szeretetre méltónak, minden teremtményével együtt. Isten globális szeretete jegyében hagyjuk érvényesülni ezt a fajta globalizmust, amelynek idei jelmondata: együtt lenni jó, együtt tenni jó!

Jó lenne, ha globálisan érvényesülhetne az is, amit Zsolnay Júlia mondott, cselekvésre ösztönözve környezetét: ,,A jó szív isteni adomány, – a jó tett emberei kötelesség.”

Ezekkel a gondolatokkal kívánok az elkövetkező 3 napra szeretetteljes együttlétet, hatékony munkálkodást mindenkinek, abban a reményben, hogy az év többi napjára is jut a mai jószándékból, erőből, lelkesedésből, és főleg cselekvő szeretetből.

Mert – a mai nap példája szerint - mindig és mindenhol tehetünk egymásért!